10.000 de angajați din țările non-UE au fost aduși să lucreze în sectorul HoReCa din România. „Salariile personalului din țările asiatice sunt cam aceleași cu cele ale angajaților din țara noastră”
În timpul pandemiei, sectorul HoReCa s-a confruntat cu probleme multiple. De la impunerea activității cu doar 50% din capacitatea maximă, până la închiderea sectorului. În plus, sectorul HoReCa se confruntă cu o criză a angajaților, patronii fiind nevoiți să aducă angajați din țările non-UE, arată Ion Biriș, președintele HORA, conform economica.net
„Salariile acestora sunt de 5-700 de euro net, cazarea şi cele câteva mii de euro aducerea lor în România. Problema este că legislaţia nu ne securitizează, iar muncitorii pot schimba angajatorul în câteva luni”, spune Biriş.
Biriș: „Salariile personalului din țările asiatice sunt cam aceleași cu cele ale angajaților din țara noastră”
„Estimativ, căci nu avem un număr exact, industria HoReCa a absorbit până acum în jurul a 10.000 de angajați din țări Non-UE. Majoritatea lanțurilor mari hoteliere din Bucureşti, dar şi din alte oraşe mari, precum şi restaurante au apelat la importul de forță de muncă. Condițiile pentru importul de personal sunt încă foarte greoaie, astfel că anagajaţii sunt în număr mic față de deficitul enorm ce trebuie acoperit, ajuns astăzi la peste 50.000 de oameni”, spune Ion Biriş, preşedinte al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA).
De asemenea, Biriș consideră că angajații din țările non-UE au aceleași salarii ca angajații din țara noastră, diferența o face cazarea pe care aceștia o primesc.
În total, peste 10.000 de angajați din țările non-UE au fost aduși să lucreze în sectorul HoReCa de la noi din țară. Majoritatea sunt din Nepal, Vietnam şi Sri Lanka.
HoReCa, lovituri puternice pentru acest sector
În anul 2020, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 452.100, cheltuielile acestora însumând 1,179 miliarde de lei.
Numărul de turişti străini din 2020 a fost în scădere cu 83% faţă de 2019, când numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 2,669 milioane, iar cheltuielile acestora au însumat 6,895 miliarde de lei.
„Dacă HoReCa vrea să ne spună să lăsăm şi la 10 la mie situaţia, ca ei să facă business as usual, înseamnă că noi nu vom controla situaţia niciodată. Aşa că trebuie şi ei să înţeleagă partea noastră a celor care combatem pandemia”, a transmis Raed Arafat, la TVR.