1 Mai muncitoresc. Cum se sarbatorea Ziua Muncii in Romania inainte de 1989

Publicat: 01 05. 2021, 14:50

Ziua Internaţională a Muncii îşi are originea în mişcările de proteste ale unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 12-14 ore la opt ore.Ziua Muncii este sărbătorită în mai multe țări, iar România nu este vreo excepție. Drept urmare, în țara noastră, aceasta este zi liberă decretată prin lege.

Istoria zilei de1 mai

1 maisemnifică faptul că un angajat are dreptul să lucreze opt ore pe zi, ci nu mai mult. În anul 1872, aproximativ 100 de mii de lucrători din New York au manifestat, cerând în acest mod reducerea timpului de lucru.

În perioada comunistă, pentru toţi bucureştenii, 1 Mai însemna lozinci de preamărire aduse lui Nicolae Ceauşescu, pancarte uriaşe înălţate şi ore în şir de stat în soare. Nu intra în discuţie o posibilă abatere de la regulă sau absenţa cuiva, pentru că ameninţările şi sancţiunile erau pe măsură. Totul în numele poporului român şi al tovarăşului Nicolae Ceauşescu. Aşa se desfăşura 1 Mai muncitoresc înainte de decembrie 1989, potrivit Adevarul.

Mai târziu, pe1 mai1886, sute de oameni au protestat pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Totuși, în Chicago au mers 90 de mii de protestatri, aici având loc cea mai mare demonstrație. Din aceștia, 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul a fost unul promițător, întrucât în jur de 40 de 35 de muncitori au câștigat dreptul la un program de 8 ore, fără reducerea salariului.

Această zi a mai devenit conoscută în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piața Haymarket din Chicago. Numărul celor care erau în grevă se ridicase la 65.000. în timpul unei demonstrații, o coloană de muncitori a plecat să se alătute unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. După care, poliția a intervenit, patru protestatari și-au pierdut viața fiind împușcați, iar mulții alții au fost răniți.

După care, în aceeași seară, o nouă demonstrație a fost organizată în Piața Haymarket, iar o bombă a fost aruncată spre polițiști. 66 au fost răniți, dintre care 7 au decedat. Poliția a ripostat și a rănit două sute de oameni, dintre care mulți au decedat.

Opt lideri anarhiști au fost judecați, iar muncitori din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat sume de bani pentru apărarea acestora.

Doi ani mai târziu, social-democrații afiliați la așa–numita Internațională a ll–a au stabilit, la Paris, ca ziua de1 maisă fie o zi internațională a muncitorilor. În perioada următoare, anual în data de1 mai, au avut loc demosntrații în SUA, în majoritatea țărilor europene, dar și în Chile, peru și Cuba.

În 1904, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”) anual, în prima zi de luni a lui septembrie.