1 Mai muncitoresc: Cum a apărut Ziua Muncii și cum au FALSIFICAT-O comuniștii

1 Mai muncitoresc: Cum a apărut Ziua Muncii și cum au FALSIFICAT-O comuniștii
foto: Dejulmeu.ro

Parade fastuoase, coregrafii bine puse la punct din timp şi poezii patriotice! Totul în numele poporului român şi – mai ales – al lui Nicolae Ceauşescu.

Aşa se desfăşura 1 Mai muncitoresc înainte de Revoluţie. Nimic nu era prea mult pentru conducătorul iubit, arată B1 TV.

Muncitori, ţărani, intelectuali sau elevi, cu toţii se strângeau în Capitală pentru a demonstra sincron, în faţa autorităţilor.

În Epoca de Aur, 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu parade grandioase.

Pe lângă aceste manifestaţii, muncitorii puneau în scenă adevărate spectacole pentru conducătorul mult iubit. Nu lipseau coregrafia bine pusă la punct, nici versurile patriotice.

Şi înainte de epoca Ceauşescu, 1 mai era sărbătorit cu mare fast. În 1949 Gheorghe Gheorghiu Dej urmărea parada grandioasă de la tribună, împreună cu Ana Pauker.

Sarbatoarea de 1 Mai are origini americane.

La originea zilei festive a stat reducerea normei de lucru. În anul 1872, 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea programului la 8 ore.

În România, 1 Mai muncitoresc a fost sărbătorit pentru prima dată de către mişcarea socialistă, în 1890.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie