1 aprilie, Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă (VIDEO)
Ziua de 1 Aprilie nu a fost mereu una a bucuriei și a veseliei. Cu 75 de ani în urmă a avut loc una dintre cele mai sinistre farse din istorie.
Masacrul de la Fântâna Albă s-a petrecut în Duminica Paștelui în anul 1941. Atunci, locuitorii satelor pe Valea Siretului au încercat să fugă din Uniunea Sovietică în România, scrie InfoPrut.
1 aprilie, Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă
#DIRECT_ONE_o9ofw6#
NKVD a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniței în România, așa că în ziua de 1 Aprilie un grup mare de oameni din mai multe sate de pe Valea Siretului a format o coloană de peste 3.000 de persoane, purtând în față un steag alb și însemne religioase (icoane, prapuri și cruci din cetină), și s-a îndreptat spre noua graniță sovieto-română.
La aproape 3 kilometri de granița cu România, în poiana Varnița, sovieticii le-au spus să se oprească, dar din cauză că ei au mers mai departe, sovieticii au tras cu mitralierele în ei, iar cei care au apucat să fugă au fost urmăriți și spintecați cu sabia.
Răniții au fost legați de cozile cailor și au fost duși la 5 gropi comune pentru a fio îngropați. Tragic este faptul că unii dintre ei erau vii,.
Altă parte dintre aceștia au fost arestați de NKVD din Hliboca, torturați și apoi duși în cimitirul evreiesc și aruncați într-o groapă comună peste care s-a aruncat var stins.