Distanța la care trebuie așezat frigiderul față de perete, pentru a economisi din consumul de energie electrică 

Publicat: 19 01. 2024, 22:18
Actualizat: 20 01. 2024, 08:03
Sursa Foto: Freepik.com

Deși pare multora mai degrabă o problemă de amenajări interioare, distanța la care se poziționează un frigider de perete este una chiar mai importantă, prin influența pe care o are asupra consumului de energie electrică.

Frigiderul este fără îndoială unul dintre cele mai indispensabile aparate electrocasnice pe care le avem în locuință, fiind folosit în fiecare zi pentru a păstra prospețimea alimentelor.

Una dintre cele mai frecvente și banale greșeli făcute atunci când aranjăm poziția frigiderului este să-l lipim de perete – o eroare ce poate conduce la defectarea agregatului și, până atunci, la încărcarea suplimentară a facturii plătite la energie electrică.

La ce distanță trebuie pus frigiderul față de perete

Potrivit specialiștilor, cei mai mulți oameni nu acordă suficientă atenție amplasării frigiderului în spațiul lor din locuință. Pentru că trebuie să realizeze un schimb de căldură pentru a menține temperatura setată în interior, un frigider degajă căldură, care este eliberată printr-un sistem de ventilație poziționat în partea din spate a agregatului – acesta este și motivul pentru care nu trebuie lipit de perete.

În cazul în care se comite această greșeală, aerul cald nu va putea fi evacuat în parametrii optimi, iar frigiderul va lucra și mai mult pentru a menține răcoarea în interior și, prin urmare, va consuma mai multă energie electrică.

Pentru a avea o eficiență optimă în evacuarea aerului cald, rezultat din schimbul de căldură, specialiștii recomandă ca frigiderul să fie poziționat la o distanță de 15 cm față de perete.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont atunci când amplasezi frigiderul în locuință este să nu îl plasezi direct lângă un calorifer sau altă sursă de căldură. În acest fel, vor exista diferențe foarte mari de temperatură, ceea ce poate provoca, de asemenea, mai mult condens în frigider. Astfel, frigiderul va deveni umed în interior și se va forma gheață.

Verifiați orificiul de scurgere al frigiderului

În cazul în care frigiderul este poziționat lângă o sursă de căldură și observi adesea că se strânge apă în parte de jos a lui, trebuie să știi că, cel mai probabil, cauza este scurgerea aparatului, care poate fi înfundată, potrivit ego.ro.

Atunci când orificiul de scurgere este blocat, te poți trezi cu un surplus de apă în frigider. Așadar, verifică întotdeauna cu atenție dacă acest orificiu este blocat.

Se poate face acest lucru ușor, folosind o țepușă de frigăruie pe vârful căreia să înfășori o bucată de folie alimentară. Înfinge țepușa în gaura de scurgere și află dacă este înfundată sau nu.