Zeci de mii de români, amânați cu peste 20 de ani la pensie: „Au dat un miliard de euro pe vaccinuri, dar n-au dat un leu la pensie”
Zeci de mii de români vor fi amânați cu 20 de ani la pensie, după ce premierul Ciucă nu a reușit să renegocieze la Bruxelles capitolul pensii din PNRR. România va trebui să aplice astfel regulile asumate inițial în privința vârstei de pensionare. Astfel, nu vom mai avea pensionari la 45 de ani, indiferent de domeniu. Toată lumea ar urma să se pensioneze treptat la 65 de ani, informează antena3.
Nicio pensie nu va putea depăși venitul avut în activitate
Potrivit sursei citate, măsura are însă „două tăișuri. Sunt categorii, precum piloții, militarii sau polițiștii care vor fi nevoiți să lucreze până la 65 de ani, deși aceste meserii cer rezistență fizică și reflexe foarte bune.
Și pensiile speciale vor fi raționalizate și se vor calcula în baza principiului contributivității. Pe de altă parte, nicio pensie nu va putea depăși venitul avut în activitate.
Premierul Nicolae Ciucă vrea să găsească o formulă măcar pentru pensiile militarilor și pentru vârsta de pensionare. Rămâne de văzut dacă și cum va putea face acest lucru. În cazul în care România nu respectă jalonul, atunci va pierde banii din PNRR”.
În acest moment, la vârsta de 45 de ani, se pot pensiona: polițiștii, pompierii, jandarmii, angajații din serviciile secrete, militarii, magistrații, aviatorii.
Cum vor fi calculate majorările
„Oamenii care când au fost la guvernare au dat 1 miliard de euro pe vaccinuri dar n-au dat un leu la pensie. Și acum ne spun nouă cum se majorează pensiile. Cred că ar trebui să le fie un pic rușine, nu de comunicarea publică cât de seniorii acestei țări. Ca să discutăm pe cifre foarte clare vreau să vă spun că eu am citit toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene, toate. N-am ratat unul. Am citit toată legislația din fiecare stat membru din Uniunea Europeană, n-am găsit o asemenea inepție.
De ce media Uniunii Europene este de 12,5 – 13 % și seniorii României trebuie să fie condamnați pe 50 de ani la sărăcie, într-un procent de 9,4? De ce procentul României trebuie să fie cu mult sub media Uniunii Europene?”, a precizat ministrul Muncii, joi seară, la Antena 3 CNN.
Potrivit acestuia, pensiile trebuie să crească şi vor creşte de la 1 ianuarie cu cel puţin 10%: „Noi când vorbim public spunem că facem majorare de 10%, dar noi intervenim asupra punctului de pensie. Dacă am face majorare diferențiată, o dată că este neconstituțional dar mai descurajăm și contributivitatea.
Atunci venim cu măsuri suplimentare, gen măsuri din pachetele sociale, din pachetul Sprijin pe România pentru categoriile vulnerabile. Asta putem face. Dar majorare diferențiată nu se poate face”.