Grupul Wikileaks a criticat decizia Consorțiumul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) privind modul în care au făcut publice documentele care arată averile miliardarilor din întreaga lume ascunse în offshore-uri din Panama, potrivit jurnaliștilor de la rt.com.
Wikileaks a transmis prin contul de Twitter faptul că dacă se cenzurează 99% din documente, acela nu mai se numește jurnalism. Asta, din cauza faptului că cei de la ICIJ și partenerii mass-media cu care au colaborat au decis să nu facă publice online, toate documentele de la firma Mossack Fonseca.
WikiLeaks: dacă se cenzurează 99% din documente, acela nu mai se numește jurnalism
#PanamaPapers: If you censor more than 99% of the documents you are engaged in 1% journalism by definition.
— WikiLeaks (@wikileaks) 6 aprilie 2016
Într-un alt tweet, Wikileaks a transmis că SUA și multimiliardarul George Soroș ar fi în spatele acestui scandal fiscal. Aceștia spus că în această situație, este favorizată SUA, iar anturajul președintelui rus Vladimir Putin este vizat în principal.
"Atacul împotriva lui Putin a fost scris de OCCRP, un organism care se ocupă de Rusia şi de fostele republici sovietice şi care este finanţat de USAID şi de George Soroş", explică WikiLeaks, pe contul său de Twitter.
WikiLeaks: USA și George Soroș sponsorizează atacurile împotriva lui Putin
US govt funded #PanamaPapers attack story on Putin via USAID. Some good journalists but no model for integrity. pic.twitter.com/5MnZbB6Zwz
— WikiLeaks (@wikileaks) 6 aprilie 2016
Deși transmit că cei de la OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) "fac o muncă bună uneori", cei din Wikileaks spun că credibilitatea acestora este subminată de "faptul că SUA finanțează direct atacurile din #PanamaPaper împotriva lui Putin."
Wikileaks, mesaj pe twitter despre #PanamaPapers
Claims that #PanamaPapers themselves are a 'plot' against Russia are nonsense. However hoarding, DC organization & USAID money tilt coverage
— WikiLeaks (@wikileaks) 6 aprilie 2016
Printre donatorii OCCRP se numără într-adevăr USAID (Agenţia Americană pentru Dezvoltare Internaţională), Departamentul de Stat al SUA, precum şi alte organisme guvernamentale – cum ar fi cele elveţiene.
WikiLeaks a acuzat de asemenea ICIJ, tot pe Twitter, că publică selectiv documentele societăţii panameze de consultanţă Mossack Fonseca, solicitându-i să le publice pe toate integral.
Scurgerile masive de informații cu privire la paradisul fiscal din cadrul #PanamaPapers prin care mai mulți lideri mondiali își spălau banii au zguduit o lume întreagă. "Panama Papers" arată cum șefi de stat, dar și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, precum și rețele criminale fac parte din lista de beneficiari reali a mai mult de 214.000 de societăți offshore care au fost înregistrate în 21 de paradisuri fiscale. Aceste companii funcționau prin intermediul firmei de avocatură Mossack Fonesca.
Printre cei care aveau legături cu aceste paradisuri fiscale se enumeră apropiați ai lui Vladimir Putin (Detalii AICI), premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson (care a plecat în timpul unui interviu în care a fost întrebat de firma sa, Wintris >> Detalii AICI), fostul premier din Moldova, Ion Sturza (Detalii AICI), dar și fotbalistul Lionel Messi sau fostul șef al UEFA, Michel Platini (Detalii AICI).
Grupul WikiLeaks este o organizație fără scop lucrativ internațională care publică documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informații, în general din surse anonime.
Articolele din ziare și din revista The New Yorker spun că directorul său este Julian Assange , un activist pe internet australian.