Vodafone face tranzacţia anului: Cumpără UPC România, într-un acord de peste 18 miliarde de euro
Se anunţă zile grele pentru Telekom şi RCS&RDS, după ce Vodafone a realizat tranzacţia anului.
Grupul britanic va prelua operaţiunile din Germania, România, Ungaria şi Cehia ale gigantului american de cablu Liberty Global, controlat de miliardarul John Malone, într-o tranzacţie de 18,4 miliarde de euro.
Printre companiile cumpărate de Vodafone se numără şi UPC România.
„Tranzacţia evaluează în mod adecvat operaţiunile noastre de bază şi va aduce Liberty Global sume în numerar în valoare de 10,6 miliarde euro. În plus, vom păstra tot numerarul generat de cele patru divizii până la finalizarea afacerii”, a declarat directorul general de la Liberty Global, Mike Fries.
„Aceasta este o tranzacţie importantă şi pentru clienţii şi angajaţi noştri. În fiecare din aceste pieţe alăturarea dintre operaţiunile Liberty Global şi Vodafone va transforma mediul concurenţial”, a adăugat Mike Fries, potrivit Agerpres.
Discuţiile se poartă de câteva luni, iar Liberty Global a acceptat să ofere anumite servicii cu caracter tranzitoriu pentru o perioadă de până la patru ani. Aceste servicii includ întreţinerea reţelei şi funcţii de IT iar comisioanele anuale vor depinde de serviciile solicitate de Vodafone.
La rândul său, Vodafone a confirmat că a acceptat să plătească 18,4 miliarde euro pentru a prelua operaţiunile Liberty Global din Germania, Ungaria, România şi Cehia.
Vodafone a subliniat că adăugarea operaţiunilor de cablu şi internet broadband ale Liberty Global la operaţiunile sale de telefonie mobilă va permite crearea unei companii europene integrate să concureze cu fostele monopoluri precum Deutsche Telekom.
Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare rețea NGN din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total).
Este de așteptat ca tranzacția să fie revizuită și aprobată de Comisia Europeană. Vodafone anticipează că încheierea tranzacției va avea loc la jumătatea anului 2019.
Tranzacţia ar crea, în România, un operator convergent fix-mobil cu peste 11 milioane de clienţi şi o cifră de afaceri anuală de aproape 900 de milioane de euro.