Virgil Popescu, replică pentru George Simion: România va deveni independentă energetic și văd că deranjează
Virgil Popescu a reacționat la acuzația calomnioasă lansată sâmbătă dimineață de George Simion pe pagina sa de Facebook. Ministrul Energiei pune mesajul copreședintelui AUR pe seama orientării pro-ruse și asigură că independența energetică a României este cea mai bună mișcare strategică ce poate fi făcută în contextul actual de securitate.
„Când trompetele rusești se reactivează și răspândesc calomnii si minciuni, îmi dau seama ca facem bine ceea ce facem. România va deveni independentă energetic și văd că deranjează”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.
Contractul de exploatarea a gazelor din Marea Neagră urmează să fie semnat
Discuțiile s-au aprins în contextul în care Virgil Popescu a anunțat vineri seară acordul dintre Romgaz şi Exxon pentru preluarea participației americane în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră și semnarea contractului săptămâna viitoare.
”Astăzi în AGA Romgaz s-a aprobat tranzacția cu Exxon. Săptămâna viitoare se va semna contractul dintre Romgaz și Exxon. Decizia de investiție va putea fi luată de către OMV Petrom și cei de la Romgaz, la finalul anului acestuia sau începutului anului viitor” a declarat ministrul Enegiei.
În acest an ar urma să fie extrasă ”prima moleculă” de gaz din Marea Neagră, dintr-un zăcământ mai mic, situat în zona de nord a litoralului, după cum a precizat Virgil Popescu recent, pentru B1 TV.
”Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât vom consuma noi, dar avem răgaz până în 2025, probabil, când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep. Fac o paranteză: prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de compania Black Sea Oil and Gas, din alt perimetru, Aurora, din zona de nord a litoralului, este o descoperire mai mică, un perimetru mai mic decât Neptun Deep. Da, România este producător de gaze. Suntem printre puținii producători de gaze din Europa și până când va ieși gazul cel mult din Marea Neagră avem timpă să construim mai multe centrale de energie electrică cu producție de gaze pe care le-aș vedea în interiorul arcului Carpatic pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este una unde se produce”, a spus ministrul Virgil Popescu.