Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seară, pentru B1 TV, că prețul gazelor naturale a scăzut de la 1 iulie, odată cu liberalizarea acestei piețe. Liberalul a explicat faptul că, deocamdată, acest lucru se vede foarte bine în facturile românilor, deoarece în lunile de vară consumul de gaze este mic. Diferența de preț se va vedea însă, odată cu venirea toamnei și creșterea consumului. Popescu a mai susținut că românii vor beneficia și de pe urma concurenței tot mai acerbe de pe această piață. Deja au intrat mai multe companii mari, care fac concurență furnizorilor tradiționali.
„S-a încheiat o lună. La 1 iulie a fost primul pas al liberalizării. Pot spune că prețurile au scăzut. N-o să găsiți în factura dvs din august mare diferență, pentru că consumul de gaze este foarte mic de în iulie, august și chir și în septembrie. Diferența va fi de câțiva lei, prea mult n-o să vedeți decât dacă vă uitați atent pe factură.
Sunt companii mari care au venit pe piață și au ofertat un preț foarte jos, prețul de achiziție a gazelor a scăzut cu peste 50-60%,e vorba aici de prețul cu care furnizorii iau de la producători.
Prețul reflectat la factura clientului casnic e undeva între 10 și 15%. Cred că mai sunt foarte puțini furnizori către clienții casnici care nu au scăzut cu 10-15%. În rest, concurența pe piață e și va fi tot mai acerbă, pentru că marii furnizori din zona de energie electrică au intrat pe piață și le fac concurență furnizorilor tradiționali de gaze care aveau peste 90% din piață”, a explicat ministrul Virgil Popescu, pentru B1 TV.
Popescu a insistat apoi că Romgaz și Hidroelectrica trebuie să intre pe piața clienților casnici, iar dacă nu vor, Ministerul Economiei le poate impune acest lucru.
„Am văzut că, în ultima săptămână, ambele gândesc o strategie de intrare puternică pe piața clienților casnici. Hidrolectrica și Romgaz au preț bun, au disponibilitatea mărfii, își pot face marketing, nu e absout nicio problemă.
Ministrul Economiei nu se roagă. Eu nu mă rog, eu reprezint statul și doresc ca aceste companii să fie mai profitabile și clienții casnici românii să aibă și ei de câștigat. Prin mecanismele pe care legea ni le pune la dispoziție, le vom impune acest lucru.
E o inerție mare a mangementului acestor companii care s-au obișnuit să trăiască demult prea mult timp din producție și din speculația poducției”, a mai declarat Virgil Popescu, pentru B1 TV.