Virgil Popescu, la Consiliul Energiei: România susţine plafonarea preţului gazelor ruseşti
Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a participat, vineri, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles. În cadrul discuțiilor, acesta a transmis că România susține măsurile precum plafonarea preţului gazelor ruseşti, existenţa unei platforme pentru achiziţia în comun a gazelor în UE şi posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Central Europene.
Miniștrii Energiei din UE au discutat și despre gradul de pregătire pentru iarna 2022. În cazul României, nivelul de umplere a depozitelor e de peste 76%, ceea ce depăşeşte obligaţia de înmagazinare pe care România o avea la 1 septembrie 2022 (57%), precizează Ministerul Energiei.
Măsurile luate în calcul la nivelul UE în criza energetică
Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea preţurilor la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii , a transmis Ministerul Energiei, într-un comunicat. Reuniunea de azi și-a propus crearea unei direcții comune de acțiune la nivelul blocului comunitar.
În concret, pe termen scurt, Comisia Europeană vizează măsuri precum:
- reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare şi obligatorii pentru orele de vârf de consum;
- aptarea veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit;
- contribuţie de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili; creşterea lichidităţii pe pieţele de energie;
- reducerea preţurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea preţului gazelor naturale importate din Rusia.
Poziția României la nivelul UE în criza energetică
La discuțiile anterioare pe această temă, România a susţinut adoptarea la nivelul UE a unor măsuri de decuplare a preţului la energie electrică de cele la gazul natural. O propunere în acest sens trebuie să vină din partea Comisiei Europene. Măsura a fost susținută și acum.
„Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene.
În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.
Popescu a mai spus la reuniune că susține măsuri menite să crească lichiditatea pe pieţele financiare, suspendarea temporară a pieţelor europene de instrumente financiare derivate pe energie, care contribuie la creşterea artificială a preţului la energie electrică şi posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Central Europene, și o posibilă măsură de reducere a consumului ar trebui analizată din perspectiva impactului asupra consumatorilor şi industriei.
Virgil Popescu a mai propus o reducere coordonată a TVA-ului aplicat vânzărilor de energie electrică la nivel european.