Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că se poate vorbi de speculă în cazul benzinăriei MOL din Beiuș care a afișat un preț de 11 lei pe litrul de benzină. Același preț ar fi fost și în alte locuri. Popescu a susținut că statul are structuri, precum Consiliul Concurenței și Protecția Consumatorilor, prin care să se asigure că piața funcționează cum trebuie. Ministrul a ținut apoi să liniștească populația, căci nu e cazul să stea la cozi la benzinării.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Statul român are pârghiile prin organele de control, prin Consiliul Concurenței, să vadă dacă există înțelegeri pe piață, prin Antifraudă, Protecția Consumatorilor, prin organele de control să verifice piața, să nu fie înțelegeri”, a spus Popescu.
Ministrul a acuzat apoi lanțul unguresc MOL că „a făcut un joc pe piață”, vânzând la benzinăria din Beiuș litrul de benzină cu 11 lei
„Toți trebuie verificați. Una să e să faci profit decent și alta e să faci speculă”, a punctat Virgil Popescu.
„Am intrat să vorbim despre această speculă și să calmăm românii, că nu se pune problema să stea la coadă în această seară, că mâine vor exploda prețurile la pompă.
O poză cu un preț real dimineața aceasta de 11 lei s-a rostogolot în asemenea fel încât să ajungă să creeze aceste cozi și această panică mă face să cred că această informație a fost ajutată prin social media” a continuat Popescu.
Întrebat dacă benzinăria MOL din Beiuș avea dreptul să pună prețul de 11 lei pe litru, ministul a răspuns: „Dacă vorbim în condiții de piață liberă, spunem că prețul e liber și suntem într-o piață liberă, poate că puteau să pună, dar aproape cu 50% peste prețul pieței e speculă deja, nu mai vorbim de piața liberă”.
Virgil Popescu a mai spus că Ministerul Energiei nu are nicio legătură cu piața carburanților și a precizat că 30% din consumul de petrol al României e asigurat din producția internă, restul de 70% e importat.