Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat marți seară, pentru B1 TV, că Black Sea Oil & Gas (BSOG) a început lucrările de punere a instalațiilor în câmpul Domino din Marea Neagră și, la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, vom avea extrasă prima moleculă de gaz din Marea Neagră.
Cât despre Neptun Deep din Marea Neagră, perimetrul acesta este deținut jumătate – jumătate de Exxon și OMV Petrom. Exxon a anunțat că vinde participațiile și Romgaz a depus deja oferte. Acum se poartă negocieri. Dacă totul va merge cum trebuie, a continuat Popescu, „ne așteptăm ca începând cu jumătatea anului 2025 – începutul anului 2026 să avem gazele din Marea Neagră în sistemul național”.
Declarațiile au fost făcute în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Există deja un investitor american, Black Sea Oil & Gas, care a început lucrările, a luat decizia de investiții, a început lucrările de punere instalațiilor, a conductelor pe fundul Mării Negre, a platfomei de foraș. E 100% companie americană. Conform planului de investiții, la finele anului ar trebui să extragă prima moleculă de gaz, s-o aducă în sistemul energetic național. Asta au în planul de dezvoltare aprobat. Că va fi mai devreme, sau un pic mai târziu, important e că vom obține la finele anului sau la începutul anului viitor, prima moleculă de gaz din Marea Neagră”, a declarat Virgil Popescu, pentru B1 TV.
Acesta a precizat că Black Sea Oil Gas activează în perimetrul Domino al Mării Negre și că statul ia redevență, transportul pe conducte și „va veni mai mult gaz în România, se va consuma gaz în România”.
„Neptun Deep e un perimetru unde e mult gaz, dar la adâncimi mari, care e deținut de Exxon și OMV Petrom 50 – 50%. Decizia de investiții trebuia luată în 2018 sau 2019, numai că a apărut OUG114…OUG dată de Dragnea / PSD a blocat investițiile în energie și a fost amânată.
La Petrom, statul are 20%.
Exxon a anunțat că vrea să vândă participația sa, cum a vândut si participatia din Marea Britanie. Se retrage din Europa și se duce spre ale zone.
Acum, până în 30 aprilie, Romgaz a depus oferte de achiziționare a participațiilor Exxon, deci dorește să cumpere, așa cum Exxon a anunțat că vinde Exxon România SRL, cea care deține jumătate din exploatarea gazelor din Marea Neagră. Romgaz a depus oferta angajantă, deci are sprijin financiar în spate, evident.
După depunerea ofertei s-a produs și un răspuns suficient de încurajator și rapid din partea Exxon a venit și sunt negocieri în continuare. Vor prelua incluiv contractorii pe care Exxon i-a avut.
Dacă toate lucrurile se finalizează anul acesta așa cum ne dorim, ne așteptăm ca începând cu jumătatea anului 2025 – începutul anului 2026 să avem gazele din Marea Neagră în sistemul național”, a mai explicat ministrul Energiei.