Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat marți, pentru B1 TV, că inflația e mai mare decât o arată statisticile și că prețurile vor crește chiar mai mult decât este prognozat. Acesta a explicat faptul că pandemia de coronavirus a dus la o inflație generalizată la nivel global. Aceasta, dar și alte fenomene negative externe vor ajunge și în România, iar efectele la noi vor fi chiar mai dure, dat fiind că se vor suprapune peste probleme cu care ne confruntăm deja de mai mulți ani și nu au fost rezolvate. În acest context, economistul i-a îndemnat pe români să aibă grijă cum cheltuiesc banii.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Profesorul a început prin a explica faptul că inflația e mai mare în realitate decât o arată statisticile: „Avem motive să fim îngrijorați pentru că, în mod sigur, vor urma scumpiri mai mari decât cele pe care le așteptăm acum. Ceea ce statistica ne arată nouă ca fiind durată a inflației e bazată pe o anumită metodologie. Eu cred că această metodologie nu mai răspunde de-a-ntregul realității, că, în viața de zi cu zi, prețurile au o altă tendință, sunt mult mai înalte și asistăm la o inflație care, după părerea mea, acum e superioară celei pe care o cunoaștem din cifre”.
Coșea a detaliat apoi cum s-a ajuns aici: „Se întâmplă asta pentru că urmarea directă a crizei coronavirusului a fost inflația generalizată la nivel global. E o creștere a costurilor de producție ca urmare a creșterii prețurilor materiei prime, a transportului, tot ce înseamnă efecte perverse ale ale războiului comercial dintre SUA și China. Toate astea s-au însumat într-un val de inflație care va veni în România foarte curând, chiar a și început să apară”.
„Îngrijorător e, însă, altceva. Îngrijorătoare e ultima statistică pe care a publicat-o FAO, care arată că, pentru prima dată în ultimii 45 de ani, pe parcursul a 10 luni prețurile la alimente au crescut constant în toată lumea. La elementele vegetale, pe carne și lactate. E un fenomen care ar trebui să ne îngrijoreze. Agricultura din întreaga lume nu mai face față cererii. S-au întâmplat lucruri grave din punct de vedere meteo, terenurile s-au micșorat, prețurile la achiziție sunt mici și nu dau posibilitatea achizițiilor, deci ne așteptăm la pierderi de randament în agricultură și în acest an”, a mai afirmat Coșea, pentru B1 TV.
Mircea Coșea a susținut apoi că aceste influențe negative din exterior se vor amplifica în România pe fondul unor probleme care trenează de ani și nu au fost rezolvate:
„Ar trebui să existe o foarte mare precauție din partea populației în legătură cu ce va urma. Banii trebuie să fie bine chibzuiți”, a mai declarat profesorul de economie Mircea Coșea.