Viitorul aparține ”caselor pasive”: Din 2020, toate construcțiile noi vor trebui să-și producă singure energia

Viitorul aparține ”caselor pasive”: Din 2020, toate construcțiile noi vor trebui să-și producă singure energia
Foto: mezon-com.ro

Începând din anul 2020, avizele de construire nu se vor mai acorda dacă imobilul carea urmează să fie ridicat nu își poate produce singur încălzirea. O directivă a UE în acest sens a intrat în vigoare în anul 2010 și se referă inclusiv la clădirile autorităţilor publice, locale sau centrale, informează Libertatea.

“Directiva 2010/31/UE, care a intrat în vigoare în iulie 2010, are rol de consolidare a cerinţelor în materie de eficienţă energetică în ceea ce priveşte aplicarea unor cerinţe minime în cazul performanţei energetice a clădirilor noi şi a unităţilor noi ale clădirilor, prevăzând, de exemplu, că până la 31 decembrie 2020, toate clădirile noi trebuie să aibă un consum de energie aproape egal cu zero”, a declarat Vladimir Tanasiev, lector al Facultăţii de Energetică din cadrul Politehnicii bucureştene.

Aceste locuințe, care îşi produc singure necesarul de energie, se numesc “case pasive”, un imobil de acest gen fiind realizat experimental, la Politehnica din Bucureşti.

“Casele pasive permit reducerea costurilor pentru încălzire sau răcire cu până la 90% comparativ cu stocul de case existent şi cu până la 75% comparativ cu o casă nou construită. Pentru ca o casă să fie pasivă, aceasta trebuie să respecte următoarele criterii tehnice: necesarul de energie pentru încălzire nu trebuie să depăşească 15 kWh/metru pătrat/ pe an; necesarul total de energie primară nu trebuie să depăşească 120 kWh/ metru pătrat/ pe an; schimbul de aer între exterior şi interior trebuie să fie mai mic de 0,6 la o diferenţă de presiune de 50 de Pascali”, a explicat Vladimir Tanasiev.

”Casele pasive” reușesc să se aerisească singure, nefiind necesară deschiderea geamurilor. Asta pentru că este vorba despre o locuință etanșă care folosește un sistem de ventilaţie care asigură un aer proaspăt în clădire.

“Casa pasivă” experimentală a Politehnicii din Bucureşti este un imobil cu două apartamente, alimentat cu celule fotovoltaice şi o moară eoliană. Energia electrică furnizată alimentează o pompă de căldură cu aer. Aceasta preia o parte din temperatura constantă a pământului, de la o adâncime de aproximativ 70 de metri, o ridică la suprafaţă şi o mai încălzeşte sau o mai răceşte în funcţie de anotimp. Practic, consumă foarte puţină energie pentru încălzire şi răcire datorită pereţilor speciali, a schimbătorului de căldură aer-sol şi a recuperatorului de căldură aer-aer.

Costurile casei ajung la aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat, iar recuperarea investiţiei se face în circa 12 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:47 - Prezența la vot la 19, sub nivelul din 2019 și 2014
19:40 - Rareș Bogdan: Bătălia pentru turul 2 se dă acum între Ciucă și Lasconi. Suveraniștii nu mai au șanse / Unul dintre candidați va avea un scor surprinzător de mare pentru un independent // Mesaj de mobilizare pentru membrii de partid (VIDEO)
19:15 - Ciolacu a afișat un zâmbet în fața reporterilor, în seara primului tur al prezidențialelor: „Românii au dreptate întotdeauna”
19:12 - Un român în vârstă de 109 ani a votat acasă, cu urna mobilă, în Cluj: „Am votat pentru copiii noștri”
19:07 - Alegeri prezidențiale 2024: Peste 8 milioane de oameni au votat până în ora 19.00. Prezența la urne se apropie de 50%
18:55 - Un român care a votat în Belgia, a pus ștampila și la Bacău și s-a ales cu dosar penal pentru fraudă
18:38 - Vestea că sunt alegeri n-a ajuns în cătunele din România: „N-am știut”. Cum e viața într-un sătuc de munte în care trăiește un singur copil
18:29 - Un copil și o tânără de 25 de ani au ajuns la spital, după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un TIR
18:11 - Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale din România: „Un punct de cotitură”, e în joc sprijinul acordat Ucrainei
17:54 - Peste un milion de tineri votează pentru prima dată. Ce așteptări au de la viitorul președinte: „Să aibă integritate și empatie” / „Să-și respecte promisiunile” / „Votez pentru că schimbarea începe cu mine” (VIDEO)