Victor Ponta: Rectificarea bugetară este agreată de FMI și CE. Nu înțeleg punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal
Premierul Victor Ponta a declarat la ședința de guvern de miercuri, referitor la a treia rectificare bugetară, că acesta este cel mai important lucru care putea fi făcut înainte de finalizarea bugetului pe 2015, că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană agreează această măsură și că nu va înţelege niciodată opinia Consiliului Fiscal privind acest subiect, informează Mediafax.
Avem, „12 miliarde de lei încasări suplimentar la buget față de 2013, și creștere economică confirmată și azi de INS. Sunt bani mai mulți, mai puțină evaziune fiscală, cheltuieli mai bine făcute ale instituțiilor publice. Cred că e principala realizarea a anului 2014, pe care trebuie să o continuăm în 2015. 2015 este ultimul an din exercițiul 2017-2013 și primul din 2014-2020”, a declarat premierul Ponta.
„Putem să nu mai plătim nimic din ce trebuie să plătim în 2015, terminăm anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urmă. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti. Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori, de funcţionari publici, de magistraţi şi este prima dată când nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autorităţilor locale”, a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.
A treia rectificare bugetară din acest an va fi aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin derogare de la legea care interzice efectuarea a mai mult de două rectificări pe an şi nu mai târziu de 30 noiembrie.
Opinia Consiliului Fiscal transmisă miercuri arată că argumentul celei de-a treia rectificări bugetare este în mod evident fals, întrucât situația de excedent bugetar nu se datorează nicidecum unor venituri bugetare care să depășească substanțial estimările, ci pur și simplu nerealizării cheltuielilor de natura investițiilor.