Victor Ponta, după negocierile cu FMI: Am ajuns la un acord de principiu legat de bugetul pe 2015. Deficit pe cash de 1,83% din PIB, nicio taxă suplimentară (VIDEO)

Victor Ponta, după negocierile cu FMI: Am ajuns la un acord de principiu legat de bugetul pe 2015. Deficit pe cash de 1,83% din PIB, nicio taxă suplimentară (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, la finalul negocierilor cu FMI şi Comisia Europeană, că s-a ajuns la „un acord de principiu” privind bugetul pe anul 2015, care urmează să fie finalizat după discuţii tehnice și care prevede un deficit pe cash de 1,83%. Totodată, prim-ministrul a ţinut să precizeze că nu va exista nicio taxă şi niciun impozit suplimentar anul viitor.

”Acordul de principiu pe care urmează să îl finalizăm cu partenerii internaționali este un acord legat de bugetul pe 2015. Discuțiile tehnice vor continua și astăzi. Pe baza acordului și a datelor de bază putem să finalizăm zilele viitoare proiectul de buget pentru anul 2015 pentru ca vineri să fie aprobat și trimis către Parlament. Parametrii se referă la următoarele: nu va exista și nu se contruiește bugetul pe baza niciunei taxe sau impozit suplimentar în 2015. Se închide fără a introduce vreo altă taxă și impozit. Cota unică de 16% rămâne în vigoare. Taxa pe construcții speciale se reduce la de 1,5 la 1%”, a declarat Ponta.

Totodată, premierul a anunțat că bugetul este construit cu venituri rezultate din reducerea acestei taxe speciale.

”Toate măsurile, fie de stimulare economică fie de dreptate socială sunt incluse în buget. CAS va fi redus cu 5%. Majorarea pensiilor va fi de 5% și creșterea venitului minim de la 350 la 400 lei. De asemenea se vor bubla alocațiilor pentru copiii din familiile cu venituri reduse. Reintrarea în plată a drepturilor deja alocate privind persoane cu merite în revoluția din 1989. Tot ceea ce s-a adoptat e inclus în bugetul pe 2015. Creșterea salariului minim la 970 lei de la 1 ianuarie”, a mai spus Ponta.

”Am obținut în 2015 vom plăti și ultimele titluri executorii pe 2016. Este ultima plată pe care o avem de făcut. În acest moment închidem acele datorii ale bugetului generate de procesele pierdute de Guvernul României începute în perioada 2010-2011”, a mai anunțat primul minsitru.

Totodată, el a prezentat și datele principale pe care se construiește bugetul, precum un deficit pe cash de 1,83% DIN PIB, ”e un deficit care pe de o parte răspunde dorinței de a arăta rigurozitate bugetară și capacitate de atingere a obiectivelor asumate prin tratatul fiscal.  Nu pune o presiune mare pe cheltuieli și aici vorbim de drepturi salariale. Vom avea un buget în sumă totală de 238 miliarde RON”.

”S-a luat în considerare și s-a acceptat estimarea unei creșteri economice egale cu cea din 2014 de 2,5% din PIB. Pentru proiecte confinanțate sunt prevăzute sume de 19 miliarde lei pentru proiecte europene plus 9 miliarde pentru autorități publice locale. Toate acordurile deja încheiate referitoare la creșterea veniturilor persoanelor angajate în sistemul de educație și sănătate e inclusă în buget și am reușit să rezolvăm o problemă importantă, cu un impact bugetar mai redus și anume scăderea TVA la 9% la pachetele all inclusiv din turism”, a precizat Victor Ponta.

Ponta, după negocierile cu FMI: Am ajuns la un acord de principiu legat de bugetul pe 2015

Urmăriți B1TV.ro și pe
`