Victor Ponta a cerut avizul CE pentru a acorda Oltchim un împrumut de până în 10 milioane euro
Guvernul României a cerut Comisiei Europene avizul de a acorda combinatului Oltchim un împrumut sub 10 milioane de euro. Răspunsul Executivului comunitar este așteptat în termen de 30 de zile. Ponta a precizat că se va primi acordul doar dacă va fi explicat foarte bine cazul.
“Comisia Europeană este foarte reticientă când este vorba de împrumuturi, de ajutor de stat, nu doar cu România, ci cu toate țările din Uniunea Europeană și atunci, dacă nu ne explicăm bine cazul, nu câștigăm”, a declarant premierul Victor Ponta.
Premierul a precizat că un împrumutul de pste 10 milioane euro ar fi impus un termen de așteptare de 6 luni.
Ponta a mai spus că varianta împrumutului este cea secundară, principal fiind de a continua creditarea în condițiile strategiei de restructurare, în așa fel încat bancile și creditorii care asigură bani la Oltchim pentru salarii și repornirea combinatului să aibă garanția că își vor recupera acei bani, scrie hotnews.ro.
Victor Ponta a mai precizat că nu vor exista disponibilizări, chiar dacă repornirea Oltchim se va face la o capacitate de producție de 60%.
“Nu, disponibilizări nu. Asta presupune o repornire treptată și, în mod sigur, toți cei care sunt angajați în acest moment – unii dintre ei vor lucra în program complet, alții, pe masura ce se repornesc secțiile – se reîntorc la lucru. Însă salariile, fie ca vorbim de acea posibilitate pentru cei care încă nu au repornite secțiile, de acei 75 % pe care îi primesc din salariu, fie ca vorbim de un alt plan, important este ca salariile pe august și septembrie trebuie de asemenea plătite și vor fi plătite”, a spus Ponta.
Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, AVAS, Electrica și ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim vor înființa Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO). Ei își propun plata salariilor, repornirea activității și găsirea unui investitor.
Combinatul chimic va fi restructurat si reorganizat, iar investitorul trebuie sa aiba o capacitate financiara care sa poata asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora, potrivit unui comunicat al Finantelor.
Ministerele Finanțelor și Economiei au avut mai multe discuții cu principalii creditori ai Oltchim.
„S-a desprins concluzia că Oltchim înregistrează în prezent o situație financiară extrem de dificilă, concretizată în pierderi cumulate de circa 400 milioane euro și datorii substanțiale, totalizand 580 milioane euro. Toate aceste rezultate negative au fost acumulate în ultimii 5 ani de activitate ineficientă a companiei, fapt determinat, îndeosebi, de gestionarea de o maniera total necorespunzatoare a întreprinderii raportat la interesele statului și ale salariaților”, se arată în comunicat.
Astfel s-a înființat un parteneriat public-privat între principalii creditori și autoritățile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim. Acesta este compus din primele trei banci după criteriul valorii împrumuturilor acordate Oltchim, Electrica, AVAS si reprezentanți ai MFP și MECMA.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, deoarece Dan Diaconescu, câștigătorul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care trebuia să o platească pentru titluri.