Fostul ministru Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP, consideră că decizia băncilor de a se împrumuta de la Banca Națională în loc să se împrumute între ele ridică semne de întrebare, având în vedere dobânzile. „S-ar putea ROBOR să fie folosit numai pentru creșterea dobânzilor și să nu fie o realitate”, a spus el, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat cum poate fi privit deficitul de lichiditate din sistemul bancar, fostul ministru al finanțelor a explicat: „E posibil ca băncile să folosească acest mijloc de a se împrumuta de la BNR fiind mai ieftin, 4,75, dar pe mine mă miră această situație că vedem ROBOR la aproape 6%, adică dobânzile între bănci negociate, și băncile se împrumută de la Banca Națională cu 4,75. Aici e un semn de întrebare. Folosesc ROBOR numai pentru a stabili dobânzile percepute de la debitori sau nu mai au posibilitate să se împrumute de pe piețele bancare de la deponenți? Aici e un semn de întrebare și Banca Națională ar trebui să ne spună”.
„Sigur că Banca Națională dorește reducerea lichidității, dar văd că pune la dispoziție lichidități, pentru că ne-a spus că va lua un set de măsuri pentru reducerea inflației, dar în momentul în care mărești lichiditățile înseamnă că influențezi inflația, adică creșterea inflației, e nevoie de lichidități. Aici, sigur, ori băncile nu au o politică să atragă depozite, ori folosesc ROBOR pentru a stabili dobânzile pentru debitori și recurg la Banca Națională. Sunt multe semne de întrebare și aștept o poziție a Băncii Naționale”, a adăugat vicepreședintele PMP.
Întrebat cum ar trebui să privească românii aceste informații, el a spus: „Nu trebuie să intre în panică, pentru că băncile nu au lichidități, nu au voie, sunt sancționate, nu pot să constituie depozite, pentru că numai Banca Națională are posibilitate să dețină bani în conturi. Toți banii băncilor sunt plasați, dar băncile din acest motiv se pot împrumuta între ele sau să recurgă la Banca Națională. Nu trebuie să fie o panică. Pentru mine e o întrebare de ce au recurs la Banca Națională și nu s-au împrumutat între ele și de ce negociază ROBOR și nu fructifică această dobândă să se împrumute între ele”.
Întrebat dacă are și o supoziție care să explice situația, Gheorghe Ialomițianu a adăugat: „S-ar putea ROBOR să fie folosit numai pentru creșterea dobânzilor și să nu fie o realitate”.