România are prea multe bănci pentru cât business poate să genereze economia, companiile și persoanele fizice, este de părere viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu. Acesta a precizat că unii acționari „au obosit” în încercarea de a obține profit, Banca Națională încurajând procesul de consolidare a sistemul bancar local.
„Într-un fel este normal acest proces de consolidare şi pentru că acţionarii vechi sunt obosiţi de ani de nemarcat profit. Practic, pentru aceştia după 2009 nu au fost multe veşti bune. Dacă ar fi investit în energie, stăteau mai bine decât după investiţiile în banking. Şi mulţi dintre aceştia au şi obligaţii instituţionale. Acţionarii din ţările-mamă au aşteptările lor şi se pot decide oricând să se orienteze către altceva decât sectorul bancar“, a precizat acesta, potrivit Ziarul Financiar.
În prezent, în România se găsesc aproximativ 40 de bănci mari, urmând ca în urma consolidării numărul acestpra să ajungă la 10-15.
Sistemul bancar a fost profund afectat de criză, bancherii nefiind pregătiţi pentru scăderea business-urilor companiilor ca urmare a căderii economice şi a reducerii veniturilor persoanelor fizice care nu au mai avut bani să îşi plătească ratele. În 2014, sistemul bancar românesc a întregistrat o pierdere de e 4,4 mld. lei (1 mld. euro), la polul opus faţă de anul de vârf 2008 când avusese un profit de 1 mld. euro.
Băncile românești sunt presate să se restructureze pentru a încerca să revină pe profit. Într-o astfel de încercare Banca Transilvania a preluat Volksbank, în timp ce pentru Piraeus sunt mai mulţi investitori interesaţi printre care şi OTP Bank, care au preluat anul trecut operaţiunile portughezilor de la Millennium Bank.