Veşti proaste pentru românii cu activităţi independente: Rata de taxare pentru PFA va crește de la 26% la 41,7%. Ce alte taxe mai aduce noul Cod Fiscal (VIDEO)

Publicat: 29 12. 2015, 13:30

Veşti proaste pentru românii cu activităţi independente. Potrivit noului cod Fiscal, din 2016 acestia vor fi obligaţi să achite contribuția de asigurări sociale de 10,5% la venitul net efectiv realizat, scrie profit.ro. Cei care obțin în paralel salarii vor contribui și pentru aceste venituri. Astfel, procentul de taxare la venitul net al Persoane Fizice Autorizate salariate va crește de la 25,98% la 41,72%.

Prima modificare pe care o aduce noul Cod Fiscal ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie se referă la faptul ca persoanele fizice autorizate vor plăti CAS la venitul efectiv realizat. Obligatorie este cota individuală de CAS de 10,5%. De anul viitor, CAS se va calcula la venitul net, adică la diferența între venitul brut realizat și cheltuielile în scopul desfășurării activității, exclusiv cele reprezentând CAS, raportată la numărul de luni în care a fost desfășurată activitatea.

A doua modificare vizează faptul ca persoanele cu profesii liberale trebuie să achite CAS și în cazul salariilor primite. Procentul de taxare la venitul net va crește astfel la 41,72%, în 2016, de la 25,98% în acest an, odată cu introducerea obligatorie a CAS.

Taxe mai mari pentru persoanele fizice autorizate

#DIRECT_ONE_0d5bg2# Prin introducerea noului cod fiscal persoanele fizice autorizate trebuie să depună până la 31 ianuarie formularul 600, care a fost modificat de ANAF. Ce care vor începe să muncească anul viitor, trebuie să depună declarația în 30 de zile.

CINE VA DEPUNE DECLARAŢIA 600

– venitul realizat în 2015, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității, exclusiv cheltuielile reprezentând CAS, raportat la numărul lunilor de activitate, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul celor cu activități impuse în sistem real

– venitul lunar estimat a se realiza depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul celor cu activități impuse în sistem real care își încep activitatea în 2016 sau trec de la norme anuale de venit la sistem real

– valoarea lunară a normelor de venit obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul celor cu norme de venit