Vești proaste de la BNR: Cresc ratele pentru credite. Cu cât vor plăti mai mult clienții băncilor

Vești proaste de la BNR: Cresc ratele pentru credite. Cu cât vor plăti mai mult clienții băncilor
Sursa foto: Pixabay

De la 1 octombrie 2024 vor crește ratele creditelor legate de Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRCC), respectiv toate împrumuturile pentru populație acordate după luna aprilie 2019, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Când vor scădea ratele

Sunt, totuși, șanse foarte mari ca efortul lunar al românilor cu credite să scadă de la 1 ianuarie 2025, cel puțin până la finalul lui martie anul viitor, scrie Economica.net.

IRCC va crește, de la 1 octombrie 2024,  până aproape de 6%  reiese din datele BNR, iar acesta se va aplica până la 31 decembrie, când se publică următoarea serie de date.

Indicatorul IRCC este folosit pentru calculul dobânzilor tuturor creditelor cu dobândă variabilă luate de populație după aprilie 2019, când acest indicator a înlocuit ROBOR. IRCC se modifică trimestrial, influențând și dobânda variabilă (calculată ca IRCC+marja băncii) , deci și nivelul ratei lunare.

Modalitatea de calcul al indicatorului ne permite să știm deja care va fi nivelul său din perioada octombrie-decembrie 2024. IRCC se calculează ca medie a dobânzilor interbancare (ponderate cu numărul tranzacțiilor) din trimestrul anterior și este valabil pentru trimestrul ulterior. În cazul de față, nivelul IRCC din perioada octombrie-decembrie 2024 este calculat ca medie a dobânzilor interbancare (dobânzile la care băncile se împrumută între ele zilnic, atunci când sunt tranzacții) din perioada aprilie-iunie 2024.

Cu cât vor plăti mai mult clienții băncilor

Conform sursei citate, în cazul unui credit de 210.000 lei (aferent achiziției unui imobil de 300.000 de lei cu avans 30%) acordat de bancă cu o marjă de 2% pe o perioadă de 25 de ani, noua rată va fi de circa 1.690 de lei, față de 1.670 de lei cât este până la 31 septembrie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)