Concediul paternal s-a dublat, provocând confuzie în rândul părinților. Acum, părintele care nu este în concediu trebuie să stea acasă timp de două luni, altfel, cel care este în concediu trebuie să revină la muncă când copilul are 1 an și 10 luni. În cazul în care alege să se întoarcă după doi ani, nu va mai primi stimulentul de inserție.
Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, părintele trebuie să reia activitatea profesională cu cel puțin două luni înainte de expirarea termenului maxim de doi ani.
„Această perioadă e de minimum două luni, trebuie să se reţină, pentru că celălalt părinte trebuie să-şi împartă în mod egal timpul cu soţul sau soţia, astfel încât să beneficieze şi din partea statului de 85% din veniturile pe care le avea când era în activitate”, a declarat Raul Giuglea, purtător de cuvânt Min. Muncii, potrivit Observator News.
Avocatul Bogdan Georgescu susține că în vechea reglementare, dacă celălalt părinte nu își solicita concediul de creștere a copilului, indemnizația se reducea cu o lună. În cazul în care tatăl nu îndeplinea condițiile pentru a beneficia de concediul de creștere sau familia era monoparentală, mama putea depune documentele și primea indemnizația pentru luna tatălui, în aceeași cuantum ca până atunci.
Autoritățile au încredere că prin adoptarea noii ordonanțe se vor putea aborda și alte dificultăți cu care se confruntă familiile din România.
„Cred că este încă o modalitate de-a stopa violenţa domestică având în vedere că acest timp de-a petrece cu copilul conştientizează tot mai mult de implicarea, de răbdarea, de sacrificiul pe care-l face fiecare mamă”, a precizat Natalia Intotero, ministrul Familiei.
Numărul bărbaților care au optat pentru concediul de creștere a copilului a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii trei ani. În 2020, cifra se situa la puțin peste 30.000, în timp ce pentru acest an, se preconizează că ar putea depăși 40.000.