Guvernul pregătește o serie de modificări la programele de creditare destinate tinerilor, printr-un proiect de ordonanță de urgență lansat de Ministerul Muncii. Conform acestuia, plafonul pentru decontarea chiriei va crește de la 300 de euro la 500 de euro pe lună, iar lista cheltuielilor eligibile va fi extinsă, potrivit hotnews.ro.
„În cazul programelor de creditare StudentInvest și FamilyStart, este prevăzută ca și cheltuială eligibilă plata chiriei, în limita a 300 de euro, aferentă locuințelor închiriate. Din practică s-a constatat că a fost solicitată băncilor partenere decontarea în avans a chiriei pe o perioadă îndelungată de timp”, se arată în nota de fundamentare.
Pentru a evita costuri suplimentare și dificultăți financiare pentru beneficiari, proiectul propune eliminarea posibilității de plată în avans. „În cazul în care, ar exista o cerință de plată în avans, acest lucru ar implica o utilizare imediată a resurselor financiare, care, în condițiile unui împrumut, ar putea genera dobânzi suplimentare pentru credit”, explică Ministerul Muncii.
Modificările propuse nu se opresc la creșterea plafonului pentru chirie. Proiectul prevede și adăugarea unor noi tipuri de cheltuieli eligibile în cadrul celor două programe de creditare.
Pentru StudentInvest, beneficiarii vor putea folosi împrumuturile și pentru: achiziția de componente de calculator, investigații medicale și tratamente complexe pentru membrii familiei, rambursarea anticipată a unui credit ipotecar contractat anterior, și achiziția de autoturisme și adaptarea acestora pentru persoanele cu dizabilități.
În ceea ce privește FamilyStart, programul va permite decontarea cheltuielilor pentru achiziția și adaptarea autoturismelor la nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilități.
O modificare importantă vizează criteriul de vârstă pentru accesarea programului FamilyStart. În prezent, acest program este destinat celor cu vârste între 18 și 45 de ani, dar permite și cazuri în care doar unul dintre parteneri îndeplinește acest criteriu. Proiectul de OUG elimină această excepție, ceea ce înseamnă că doar persoanele care nu au împlinit 45 de ani vor putea solicita împrumutul.
„Această modificare este justificată de necesitatea preîntâmpinării unor situații în care vor fi acordate credite și unor persoane care au vârsta peste 45 de ani care nu sunt considerate ca public țintă al acestui act normativ”, se arată în documentul oficial.
Programul StudentInvest este destinat tinerilor cu vârste între 18 și 31 de ani, care sunt înscriși la o instituție de învățământ superior acreditată. Aceștia pot accesa până la 75.000 de lei, pe o perioadă de maximum 10 ani, cu garanții de stat de până la 80% și dobândă integral suportată de stat.
În cazul FamilyStart, programul se adresează celor cu venit net lunar de până la 6.000 de lei pe membru de familie (7.500 de lei pentru familiile monoparentale). Se poate obține un împrumut de până la 150.000 de lei, pentru o perioadă de 10 ani, cu garanții de stat de 80% și acoperirea a 75% din dobândă.
Aceste măsuri vizează sprijinirea tinerilor în procesul de locuire și dezvoltare personală, oferindu-le acces mai facil la resurse financiare esențiale.