Valentin Lazea (BNR): Cei care solicită creșteri de salarii, că tot e an electoral, își închipuie că la anul nota de plată va fi achitată de alții?

Valentin Lazea (BNR): Cei care solicită creșteri de salarii, că tot e an electoral, își închipuie că la anul nota de plată va fi achitată de alții?
Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR). Foto: Inquam Photos / George Călin

Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, a susținut că oamenii care cer creșteri de salarii acum, că e an electoral, și se bucură dacă le primesc se păcălesc, deoarece de la anul tot ei vor achita nota de plată pentru aceste majorări.

​„Cei care solicită creșteri de salarii, că e an electoral, își închipuie că nu tot ei vor plăti anul viitor nota de plată? Speră ei că la anul nota de plată va fi achitată de alții? Asta e întrebarea mea. Deci, a cere acum nu știu ce măriri, când… când toată lumea știe foarte bine că la anul va veni nota de plată… Să adâncești acum dezechilibrele mi se pare o speranță deșartă că va veni altcineva să plătească și că tu vei scăpa de nota de plată”, a avertizat Valentin Lazea, la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România, potrivit HotNews.

Lazea (BNR), despre miturile legate de creșterea economică

Acesta a mai afirmat că există mai multe mituri, unul dintre ele fiind că economia trebuie să crească tot mai mult și mai repede, indiferent de anumite realități, doar pentru că așa cere unul sau altul. Creșterea economică nu se poate produce oricum, pentru a fi sănătoasă, a explicat oficialul BNR.

„Mituri urbane, pe care le împărtășește și mediul politic, și presa, și clasa antreprenorială, și angajații.

Mitul numărul unu este creșterea economică. Trebuie să fie cât mai mare, dacă se poate peste potențialul de creștere, chiar dacă acest fapt echivalează cu creștere inflației. Sunt mulți patroni care spun dacă nu crește business-ul nostru cu peste 6% nici nu ne interesează să ne dăm jos din pat dimineața. Or, cei care afirmă astfel de lucruri, și sunt enorm de mulți, care nu sunt contracarați, din păcate, nici de către dumneavoastră, de analiștii financiari bancari, aceștia nu țin cont de două lucruri. Primul lucru este imposibilitatea matematică. O dublare a PIB-ului în decurs de 10 ani ar presupune o creștere medie anuală cu 7%. Păi poate să crească România cu 7%?

Al doilea lucru de care nu se ține cont când se vorbește de creșteri economice oricât de mari, este că, cu cât o țară crește ca PIB per capita, cu atât ea se apropie de ce se cheamă „frontiera posibilităților de producție”. O țară cum e România, nu mai poate crește cu atât. N-are cum, oricât ar vrea x, y sau z! Ceea ce era posibil din 2001 până în 2010 nu mai e posibil acum. Acum, potențialul nostru de creștere este undeva între 3,5 și 4%. Lucrul ăsta nu se înțelege, nu se discută”, a explicat acesta, potrivit HotNews.

Lazea (BNR), despre deficitul de forță de muncă

Valentin Lazea a mai susținut că mediul de afaceri se confruntă cu un deficit de forță de muncă din cauza crizei demografice și a pregătirii tot mai slabe a oamenilor cu vârstă de angajare.

„La factorul numit forță de muncă, avem probleme imense pe partea de demografie, pe partea de educație, pe partea de participare a forței de muncă, pe parte de migrație… Forța de muncă este extrem de limitată. Iar asta înseamnă că pentru a angaja lucrători va trebui să le plătești salarii mult mai mari decât productivitatea lor. Iar asta duce la inflație automat! Principala problemă angajatorului român astăzi este că trebuie să plătească mai mulți bani decât face angajatul, mai mulți bani decât produce muncitorul respectiv, pentru că e limitat și educațional, și demografic, și participativ și nu mai știu cum”, a mai declarat Valentin Lazea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite