Utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să crească cu 1,2% în acest an, atingând cel mai înalt prag din istorie. De unde vine cea mai mare cerere
Potrivit Agenției Internaționale a Energiei, consumul de cărbune la nivel mondial ar putea atinge cel mai mare prag din istorie în 2022.
Conform aceleiași instituții, consumul va rămâne la un nivel similar în următorii ani, în pofida eforturilor globale destinate reducerii dependenţei de cel mai poluant combustibil fosil.
Utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să crească cu 1,2% în acest an
Unele țări din Europa și Asia au fost nevoite să folosească cărbunele ca alternativă mai ieftină la petrol, după întreruperile aprovizionării cu petrol de la invazia Ucrainei de către Rusia. În plus, cererea crescută de energie electrică din cauza prețurilor ridicate la gaze și a valurilor de căldură a dus la o producție de hidroelectricitate mai scăzută în unele regiuni. Cu toate acestea, producția de energie nucleară a fost scăzută, deoarece unele țări europene nu au putut menține suficiente reactoare operaționale pentru întreținere. În plus, s-a observat o producție mai scăzută de energie nucleară în Franța din cauza unui val de căldură și a secetei.
În aceste condiţii, IEA estimează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să crească cu 1,2% în acest an, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de opt miliarde de tone într-un singur an şi peste precedentul record stabilit în 2013, scrie Adevărul.
După cum se poate observa din datele Agenției Internaționale pentru Energie, consumul de cărbune va continua să bată recorduri. Acest lucru se datorează creșterii preconizate a cererii din partea economiilor emergente asiatice. În ceea ce privește economiile avansate, utilizarea lor în scădere nu va duce la nicio modificare a evidenței.
Experții prevăd că emisiile crescute de CO2 de la cărbune provin din sistemul energetic global datorită cererii continue pentru combustibili fosili. Cererea crescută cu 7%, conform previziunilor lor, vine din India. Urmează Uniunea Europeană cu 6% și China cu 0,4%.
Capacitatea globală de generare a energiei electrice pe bază de cărbune va crește până la un record de 10,3 Teravați-oră în acest an
,,Lumea este aproape de un vârf când vine vorba de utilizarea de combustibili fosili, iar cărbunele urmează să fie primul care va scădea, dar nu am ajuns încă acolo”, a subliniat Keisuke Sadamori, director pentru pieţe şi securitatea energetică la IEA.
Capacitatea globală de generare a energiei electrice pe bază de cărbune va crește până la un record de 10,3 Teravați-oră în acest an. În plus, producția de cărbune este de așteptat să crească cu 5,4%, până la 8,3 miliarde de tone, de asemenea, un maxim istoric.
Această analiză ,,subliniază nevoia urgentă de a creşte în mod semnificativ producţia de energie din surse regenerabile precum şi eficienţa energetică, astfel încât să reducem facturile oamenilor, să ne asigurăm livrările de energie şi să menţinem intacte ţintele climatice”, a declarat Alexandru Mustaţa, campaigner la Europe Beyond Coal.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.