USR și Forța Dreptei atacă la CCR „legea prin care PSD și PNL i-au dat voie lui Marcel Ciolacu să folosească discreționar banii din Fondul de rezervă”
Cei din USR au anunțat, marți, printr-un comunicat de presă, că ei și Forța Dreptei au atacat la Curtea Constituțională „legea prin care majoritatea PSD-PNL din Parlament i-a dat voie premierului Marcel Ciolacu să aloce discreționar, cu încălcarea legilor României, tot mai multe miliarde din Fondul de Rezervă al Guvernului, fond care ar trebui să fie destinat doar cheltuielilor urgente sau neprevăzute”.
USR și Forța Dreptei au atacat legea la CCR
Liderul USR îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu „și-a creat un buget paralel”, având „aprobarea tacită a președintelui-turist de lux”, o aluzie la Klaus Iohannis.
„Marcel Ciolacu își permite, cu aprobarea tacită a președintelui-turist de lux, ceea ce nu și-a permis niciun alt premier în istoria recentă a României: și-a creat un buget paralel, din care împarte bani când și cui vrea el. Nu a făcut rectificare bugetară, ca să nu se vadă dimensiunile dezastrului pe care l-a creat în finanțele statului, dar, în schimb, dă bani în fiecare săptămână ba pentru niște salarii și pensii speciale pe la diverse ministere, ba pentru servicii, ba chiar și președintelui mereu absent. Față de cât au preconizat la începutul anului, au cheltuit din Fondul de Rezervă de peste 15 ori mai mult, depășind 10 miliarde de lei. Ciolacu trebuie să răspundă pentru asta, nu poate ocoli Parlamentul și Constituția după bunul plac”, a declarat Cătălin Drulă.
Mai concret, atacul la CCR se referă la vizează legea de aprobare a OUG 73/2023. USR susține că, prin acest act normativ, „deputații PSD-PNL, susținuți de cei ai UDMR și ai minorităților naționale, i-au dat voie lui Marcel Ciolacu, cu derogare de la legile în vigoare, să folosească în 2023 banii din Fondul de rezervă bugetară pentru finanțarea de cheltuieli curente și de capital”.
„Folosirea rezervei bugetare pentru alte cheltuieli decât cele urgente sau neprevăzute creează premisele unor posibile abuzuri și utilizări nejustificate ale fondurilor publice. Absența unor criterii clare și a restricțiilor poate duce la decizii subiective și la cheltuieli care nu sunt în beneficiul public”, se arată în comunicatul USR.
„Totodată, utilizarea rezervei bugetare în mod nerezonabil afectează transparența decizională și responsabilitatea guvernamentală și poate chiar submina încrederea în guvern, în condițiile în care cetățenii și alte părți interesate întâmpină dificultăți în a evalua cum sunt utilizate fondurile publice”, se mai arată în același comunicat.
USR avertizează că și capacitatea Guvernului de a răspunde la situații de urgență ar putea fi afectată.
„Nu în ultimul rând, dacă rezerva bugetară este utilizată în mod nerezonabil pentru cheltuieli planificate, capacitatea guvernului de a răspunde la situații neprevăzute sau de urgență poate fi afectată. De la începutul anului până acum, prin 58 de hotărâri de guvern, Ciolacu și Ciucă au scos din Fondul de rezervă nu mai puțin de 10,8 miliarde de lei. Inițial, Fondul avea prevăzute doar 680 de milioane de lei”, se mai arată în același comunicat.