Comisia Europeană a prezentat miercuri planurile sale pentru revitalizarea industriei europene și pentru a contracara influența globală a Statelor Unite și Chinei, concentrându-se pe domenii emergente, cum ar fi inteligența artificială, reducerea costurilor energetice și simplificarea birocrației.
Aceste propuneri sunt incluse în documentul cunoscut sub numele de „Busola Competitivității”, care stabilește direcțiile legislative și inițiativele Comisiei pentru următorii doi ani, notează Adevărul.
Conform acestuia, dacă Europa acceptă un declin economic gestionat și treptat, riscă să intre într-o „agonie lentă” – o viziune sumbră ce reiterează apelul fostului președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, cu privire la necesitatea de a stimula competitivitatea.
„Modelul nostru economic a depins prea mult de forța de muncă ieftină din China, energia din Rusia și externalizarea parțială a securității. Aceste zile sunt acum apuse”, a afirmat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, într-o conferință de presă.
Planul propus nu doar că vizează sprijinirea industriilor tradiționale, cum ar fi oțelul și automobilele, dar pune accent și pe noile tehnologii, precum biotehnologia și tehnologia cuantică.
Una dintre măsurile fundamentale este „Clean Industrial Deal” – un plan multianual menit să sprijine industriile mari consumatoare de energie în procesul de decarbonizare și să promoveze producția de tehnologii curate.
Totodată, se propun soluții pentru creșterea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile, însoțite de măsuri de simplificare a cerințelor de raportare pentru întreprinderile mari, astfel încât acestea să fie mai puțin povară birocratică.
Se estimează că aceste schimbări vor reduce costurile administrative cu aproximativ 37,5 miliarde de euro în următorii cinci ani.
„Acum, ceea ce contează cu adevărat este viteza și unitatea. Avem un plan, avem o foaie de parcurs, avem voință politică, dar trebuie să acționăm rapid”, a adăugat von der Leyen, subliniind importanța coordonării și integrării între statele membre.
Un alt obiectiv major al planului este reducerea birocrației prin simplificarea cerințelor pentru întreprinderi.
În plus, „Busola Competitivității” include și propunerea favorizării întreprinderilor europene în cadrul licitațiilor publice și un plan pentru coordonarea politicilor naționale în domeniul infrastructurii energetice, inclusiv rețelele electrice și stocarea energiei.
De asemenea, Comisia Europeană va urmări dezvoltarea unei piețe unice pentru industria de apărare și o reglementare specială pentru întreprinderile inovatoare, care vor beneficia astfel de acces mai ușor la finanțare și pe piața unică a UE.