UPDATE // Milioane de euro, plătite de 21 de companii pentru a scăpa de răspunderea penală: Firmele au plătit taxa de reciclare a ambalajelor doar în scris (VIDEO) / Poziţia Kaufland România

UPDATE // Milioane de euro, plătite de 21 de companii pentru a scăpa de răspunderea penală: Firmele au plătit taxa de reciclare a ambalajelor doar în scris (VIDEO) / Poziţia Kaufland România
foto: b1.ro

UPDATE // B1 TV a primit din partea Kaufland România o serie de precizări legate de acest subiect. Potrivit acestora, "Compania Kaufland România nu este parte, în calitate de suspect sau inculpat, în niciun dosar penal și nu a încheiat niciun fel de întelegere verbală sau de altă natură cu procurori cu privire la înlăturarea vreunei răspunderi penale. În esență, Kaufland a fost la rândul său prejudiciată de către societatile de reciclare si preluare a responsabilitatii cu care societatea avea incheiate contracte prin nerespectarea de către acestea din urmă a propriilor lor obligații legale și contractuale."

Publiăm integral precizările Kaufland România la finalul acestui material.

Companii precum Coca Cola, Kaufland sau Heineken au căzut la înţelegere cu procurorii ca să scape de răspunderea penală, scriu cei de la România Curată. 21 de compani româneşti şi multinaţionale au plătit taxă de ambalaje în valoare totală de 13 milioane de euro pentru deşeuri pe care au pretins doar că le-au reciclat. În realitate, spun surse din cadrul procuraturii, pet-urle, cutiile şi cartoanele au fost aruncate fie la gropi de gunoi, fie aiurea, arată B1 TV.

Kaufland, Coca Cola, Heineken, Nestle, Bergenbier, Mars sau Farmec sunt doar câteva dintre companiile care au căzut la înţelegere cu procurorii.

Decizia este efectul unui dosar penal deschis de Parchetul General care a intrat în forţă în piaţa reciclării deşeurilor de ambalaje. În noiembrie anul trecut şi martie anul acesta, procurorii au făcut peste 60 de percheziţii în urma cărora 50 de suspecţi sunt cercetați. În aprilie, procurorii au inculpat reprezentanţii unor firme de reciclare a deşeurilor pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi fals. Prejudiciul este estimat la nu mai puţin de 54 milioane de euro.

Milioane de euro, plătite de 21 de companii pentru a scăpa de răspunderea penală: Firmele au plătit taxă de ambalaje pentru deșeuri reciclate doar în scris

#DIRECT_ONE_0j2523#

Potrivit legii, companiile generatoare de deşeuri sunt obligate ori să plătescă o taxă pentru ambalaje, ori să le recicleze. Cele douăzeci şi una de companii româneşti şi străine din acest dosar au optat pentru ce de-a doua variantă. Ca să scape de tonele de gunoaie au apelat la firme de reciclare licenţiate, însă au trecut pe hârtie cantităţi de deşeuri reciclate mult mai mari decât în realitate, spun procurorii. Mai exact, au susţinut doar că reciclează ambalajele, fără să o facă propriu-zis, pentru a scăpa de taxa de 2 lei pe kilogramul de deşeuri nereciclate.

Şi nu vorbim de cantităţi mici. Potrivit Parchetului General.

"Numai în anul 2014, una dintre societăţile prestatoare de servicii de reciclare a deşeurilor de ambalaje ce face obiectul cercetărilor a înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie şi reciclare a unei cantităţi de 113.131.060 kg deşeuri de ambalaje."

Strânse cu uşa de procurori companiile generatoare de deşeuri suspecte în dosar au decis să evite inculparea şi au plătit taxa de ambalaje pentru cantităţile de deşeuri pe care au pretins în mod fictiv că le-au reciclat. Toate companiile au plătit la sfârşitul lunii ianuarie, după percheziţiile din noiembrie. Potrivit unor documente ale Parchetului General puse la dispoziţia României Curate de surse apropiate anchetei, cele mai mare taxe, în valoare de peste 2 milioane şi jumătate de euro per companie, le-au a plătit Kaufland şi Coca Cola. Sunt urmate de Heineken, cu aproape 2,3 milioane de euro. Neste a avut de plătit 540.000 de euro, în timp ce Bergenbier a achitat aproape 500.000 de euro. Şi Mars a avut de achitat o sumă de ordinul sutelor de mii de euro. În total companiile au plătit aproape 13 milioane de euro drept taxă de ambalaje.

O sursă din Parchetul General a explicat pentru România Curată ce s-a întâmplat cu ambalajele reciclate fictiv de companii: au fost aruncate. Practic, sunt acele peturi, cutii şi cartoane care umplu gropile de gunoi sau pe care le vedem aruncate peste tot în ţară.

Ce taxă de ambalaje au plătit companiile

Kaufland România: 453.043 lei

Coca-Cola HBC România: 12.382.554 lei

Heineken România: 10.329.198 lei

Quadrant – Amroq Beverages: 8.144.081 lei

Nestle România: 2.424.050 lei

Bergenbier SA: 2.180.924 lei

Autoliv România: 1.800.263 lei

Holcim România: 1.518.909 lei

Reckitt Benckiser România: 1.070.485 lei

Mars România: 950.476 lei

Carmeuse Holding: 807.135 lei

Wienerberger – Sisteme de cărămizi: 774.889 lei

Saint-Gobain Glass România: 652.093 lei

Jacobs Douwe Egberts Ro: 505.778 lei

Farmec SA: 420.443 lei

Rockwool România: 399.566 lei

Romstal Impex: 383.349 lei.

Parmalat România: 319.370 lei.

Greiner Packaging: 314.870 lei.

Negro 2000: 309.253 lei.

Agrana România: 307.181 lei

Poziția Kaufland România privitoare la informațiile transmise de B1 TV CHANELL SRL

"Stimate doamne, stimați domni,

Urmare a transmiterii stirii “ Strânși cu ușa de procurori” in data de 30.04.2016 si a publicarii informatiilor si pe site-ul www.b1.ro, sub titlul „Milioane de euro platite de 21 decompanii pentru a scapa de raspunderea penala”compania Kaufland România transmite următoarele clarificări și solicită publicarea dreptului la replică după cum urmează:

Drept la replica:

„Stirea mai sus mentionata cuprinde informatii redactate într-o manieră tendențioasă, inducând publicului faptul că societatea Kaufland România ar fi desfășurat activități care sunt sancționate de Codul penal, asociind numele acestei societăți cu faptele comise de alte entități.

Compania Kaufland România nu este parte, în calitate de suspect sau inculpat, în niciun dosar penal și nu a încheiat niciun fel de întelegere verbală sau de altă natură cu procurori cu privire la înlăturarea vreunei răspunderi penale.

În esență, Kaufland a fost la rândul său prejudiciată de către societatile de reciclare si preluare a responsabilitatii cu care societatea avea incheiate contracte prin nerespectarea de către acestea din urmă a propriilor lor obligații legale și contractuale.

În ceea ce priveste sumele despre care se face vorbire in articol, plătite de Kaufland, reprezintă taxa de reciclare la Fondul de Mediu prevăzută de lege, iar nu o contraprestație rezultată dintr-o înțelegere cu procurori sau ca urmare a vreunei presiuni din partea acestora. Precizăm ca această plată a fost efectuată de bună-voie si în conformitate cu legea.

Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii noastre corporative. Acțiunile noastre diverse vin să sprijine angajamentul nostru pentru un mediu curat și preocuparea pentru societatea în care trăim.

Kaufland România respectă legislația în vigoare privind întreg procesul de colectare selectivă atât în cele 108 magazine din toată țara, cât și în cele două depozite logistice, pe toate fracțiile de deșeuri pe care le punem pe piață: carton, folie, plastic, sticlă, metal, PET-uri ș.a. Prin punctele noastre de colectare selectivă prezente la intrarea în fiecare magazin Kaufland încurajăm și clienții să ni se alăture în acest demers. În anul 2015, conform celei de-a patra ediții a studiului Retailer Scorecard, Kaufland România s-a situat pe primul loc în topul retailerilor din România ce oferă clienților un portofoliu de produse responsabile cu mediul.

În plus, Kaufland înțelege necesitatea protejării mediului înconjurător, oferind tot mai multe produse certificate FSC și folosind hârtie reciclată ori de câte ori avem ocazia. Hârtia pe care este ziarul nostru săptămânal provine de la furnizori certificați FSC iar o mare parte din aceasta este hârtie reciclată.”

Având în vedere cele de mai sus, în temeiul art. 49 și următoarele din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul Audiovizualului, solicităm ca știrea din data de 30.04.2016 difuzată la ora 15:38 în cadrul emisiunii Știrile B1 cu titlul “Strânși cu ușa de procurori” să fie rectificată în sensul îndepărtării informațiilor eronate/neadevărate și să ni se publice dreptul la replică menționat mai sus.

Precizăm ca publicarea și difuzarea articolului sus menționat aduce grave prejudicii de imagine companiei Kaufland România, iar dacă nu veți da curs în termen de 24 de ore sau în termenul aplicabil radiodifuzorilor, cererilor noastre, ne rezervăm dreptul de a lua măsurile legale care se impun, ținându-vă răspunzători pentru sumele rezultate din prejudiciile de imagine și de altă natură cauzate companiei Kaufland România prin publicarea acestor informații neadevărate care vizează societatea.

Cu stimă,

KAUFLAND ROMÂNIA S.C.S."

Kaufland a fost la rândul său prejudiciată de către societatile de reciclare

#DIRECT_ONE_he0ks1#

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)