Unul dintre cele mai sărace județe din România stă pe o comoară uriașă și unică în Europa. Nu a mai fost exploatată din perioada comunistă. Acest județ modest se află, paradoxal, pe o adevărată comoară de bogății naturale.
Județul Botoșani este recunoscut drept unul dintre cele mai sărace județe din România. În mod surprinzător, el ascunde reserve naturale exterm e valoroase.
Printre acestea se numără reserve impresionante de nisip cuarțos, considerat cel mai fin din Europa, alături de depozite de ghips și betonită, care sunt importante în diverse industrii. Mai mult decât atât, Botoșaniul are și ape medicinale cu proprietăți terapeutice și chiar reserve de gaz metan, aflate în „pungi” subterane, arată Adevărul.
Una dintre cele mai importante resurse ale județului Botoșani este nisipul cuarțos. În perioada comunistă, acesta a alimentat industria sticlei din toată țara, dar mai ales renumitele fabrici de sticlă din municipiul Dorohoi.
Cele mai importante reserve de nisip cuarțos se află în comuna Hudești, la 61 de kilometri de municipiul Botoșani, pe malurile Prutului. Ele au fost prospectate în anii 70 și mai apoi exploatate cu succes de către autoritățile comuniste.
Ele s-au format din timpuri străvechi, fiind practice fundul nisipos al vechii Mări Sarmatice, care acum 33 de milioane de ani acoperea teritoriul de azi al României.
Un nisip cuarțos de acceași calitate a mai fost descoperit și la Mirocani, județul Botoșani, în anii 50. Și din această zonă, nisipul a fost exploatat în perioada comunistă, în cantități mari.
După anii 90, industria extracției nisipului cuarțos s-a privatizat, dar s-a prăbușit după aproximativ un deceniu, odată cu închiderea fabricilor de sticlă de la Dorohoi. De atunci, nimeni nu s-a mai preocupat de această resursă valoroasă a Botoșaniului.