Unul din patru români are restanțe la bancă, iar deprecierea leului va mări numărul de restanțieri

Unul din patru români are restanțe la bancă, iar deprecierea leului va mări numărul de restanțieri
Foto: Incont.ro

De la începutul anului și până acum leul s-a depreciat cu 7% în fața monedei europene, iar din această cauză numărul de restanțieri ar putea crește cu 5-10%, provocând dificultăți băncilor având în vedere că numărul persoanelor fizice care au întârzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor era de 210.000 de persoane la finele lunii mai, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, unul din patru români care are un credit de cel puțin 4.500 de euro (20.000 lei) nu își poate plăti la timp datoria către bancă.

Peste 850.000 de debitori persoane fizice datorau băncilor, la finele lunii mai, aproximativ 89 miliarde lei (20 miliarde euro), conform datelor furnizate de Centrala Riscului de Credit, unitatea specializată a BNR care centralizează date despre creditele acordate de băncile comerciale.

În luna mai, restanțele persoanelor fizice au trecut de pragul de 5 miliarde lei (1,1 miliarde euro), reprezentând 5,7% din totalul sumelor datorate băncilor. În total, companiile și populația aveau restanțe la plata ratelor de 24 miliarde lei, ceea ce reprezintă 9% din totalul sumelor datorate.

Peste 60% dintre împrumuturile contractate de populație și companii sunt în euro, motiv pentru care deprecierea leului din ultima perioadă are un efect psihologic asupra românilor și poate antrena creșterea împrumuturilor neperformante, scrie sursa citată.

Nicolae Cinteză, șeful Supravegherii din cadrul BNR, spunea recent că în următoarele șase – nouă luni se așteaptă la o creștere a creditelor neperformante pe sistem în valoare absolută.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`