Unul din cinci români a acumulat restanțe la facturi mai mari de trei salarii

Unul din cinci români a acumulat restanțe la facturi mai mari de trei salarii

Situația economică a românilor s-a deteriorat semnificativ, potrivit unui studiu care reflectă atitudinile și obiceiurile românilor în domeniul financiar.

Românii își plătesc tot mai greu datoriile

Astfel, 22% dintre români au restanțe, majoritatea la plata facturilor (15%), la returnarea împrumuturilor (8%), dar și la rate (7%), potrivit unei analize Kruk România împreună cu IRES, realizată în luna noiembrie a acestui an.

Mai mult de jumătate dintre restanțieri datorează cel mult valoarea unui venit lunar iar 16% au deja de plată mai mult de trei venituri lunare. Veniturile insuficiente sau lipsa unei surse de venit, dar și aparitia unor probleme de sănătate sunt principalele motive pentru acumularea restanțelor.

Doar 20% dintre cei intervievați declară repercusiunile legale ca fiind principalul motiv de plată si puțin sub acest procent ar plăti din obligație morală. Cu toate acestea, aproape toți cei intervievați anul acesta spun că prioritizează plata facturilor la utilități, pe care nu o amână niciodată, în detrimentul cheltuielilor cu sănătatea.

Jumătate din familiile din România nu pot face economii, mai arată studiul, potrivit adevarul.ro.

Economisirea nu e, în schimb, o prioritate în 2022, relevă studiul. Jumătate din familiile din România nu fac economii, 44% declară că au avut datorii – în creștere față de anul trecut, iar 50% că e dificil sau foarte dificil să le achite.

Unul din trei români trăiește cu strictul necesar

30% dintre români trăiesc doar cu strictul necesar și doar 40% declară că au bani pentru un trai decent. Cu toate acestea, suma medie economisită este în ușoară creștere față de anul trecut, de la 960 de lei la 1125 de lei pe lună. Chiar și asa, numai 40% dintre cei care fac economii pot trăi din fondurile de urgență maximum trei luni. 30% nu își fac astfel de fonduri.

Acelasi procent care ar fi investit anul trecut în afaceri, anul acesta declară că ar ține, mai bine, banii la saltea. Doar 3% ar investi la bursă. Majoritatea (37%) ar depune, în continuare, banii la bancă.

A crescut interesul pentru plata creditelor, iar băncile au rămas cea mai sigură variantă de creditare pentru români.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:31 - Ludovic Orban: Forța Dreptei a solicitat BEC posibilitatea ca partidele reprezentate în Birourile Electorale Județene să își desemneze câte 5 delegați neplătiți care să poată participa la renumărarea voturilor
10:29 - Haosul renumărării voturilor. Nu se filmează, nu se primesc observatori, iar sacii sunt desigilați
10:26 - Comisia Europeană va media conflictul între autoritățile din România și TikTok, după ce primele au amenințat că vor suspenda platforma
10:10 - Toni Greblă (AEP), în cazul în care CCR anulează scrutinul din 24 noiembrie: Primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi reorganizat în 15 decembrie, iar la doilea tur în 29 decembrie
09:58 - Cod galben de ninsori. 11 județe sunt vizate
09:51 - Andreea Esca a defilat pe podiumul de modă alături de tatăl ei, în vârstă de 86 de ani. Au purtat hainele create de Alexia Eram
09:51 - Rețeaua Georgescu, într-un material exclusiv B1 TV. Conturi de Telegram cu zeci de mii de clipuri de propagandă, inclusiv în rusă, și „voluntari” gata să invadeze rețelele sociale (VIDEO)
09:36 - Sindicaliștii din silvicultură prostează în Piața Victoriei. Lor li se alătură polițiștii, militarii, minerii, siderurgiștii și CFR-iștii
09:30 - Remus Ștefureac: Până duminică seară numărarea a 9 milioane de voturi, dacă sunt implicate doar 500 de persoane, este aproape imposibilă / Pâcla politică a deschis o ușă largă unui populist simplist și extrem (VIDEO)
09:25 - „Ne este atât de dor de ea”: Fanii salută revenirea Angelei Merkel pe scena politică. 35.000 de exemplare din autobiografia ei s-au vândut deja din prima zi