Unsprezece state din zona euro sunt de acord cu introducerea taxei pe tranzacțiile financiare
Unsprezece state din zona euro au anunțat că sunt pregătite să introducă rapid o taxă pe tranzacţiile financiare, reglementare criticată în majoritatea țărilor Uniunii Europene, transmite AFP.
Astfel, schimburile de acţiuni şi obligaţiuni vor fi taxate cu 0,1% din valoarea tranzacţiilor, iar contractele pentru instrumente derivate cu 0,01%.
Printre țările care au promovat puternic noua decizie se numără și Franţa, Germania, Italia sau Spania. Proiectul a fost lansat anul trecut de Comisia Europeană, dar abandonat din cauza divergențelor majore dintre cele 27 de state membre.
Principalele promotoare, Franţa şi Germania, au trimis o scrisoare statelor partenere pentru un punct de vedere clar. Comisia Europeană a anunțat primirea unor răspunsuri pozitive și din partea Belgiei, Portugaliei, Sloveniei, Austriei și Greciei.
Comisarul pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, a anunţat la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, de la Luxemburg, că alte patru state şi-au exprimat intenţia de a introduce taxa, respectiv Italia, Spania, Slovacia şi Estonia.
Comisia Europeană vrea să prezinte o propunere de cooperare aprofundată la viitoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, din 13 noiembrie, în vederea unui acord până la sfârşitul acestui an.
Baza discuţiilor o reprezintă o propunere a CE din septembrie 2011, care prevede taxarea tuturor tranzacţiilor financiare efectuate între instituţiile financiare.
Ministrul de Finanţe din Marea Britanie, George Osborne, ţară unde au loc trei sferturi din tranzacţiile financiare din Europa, a reiterat opoziţia faţă de o taxă care nu se aplică în alte centre financiare importante din lume, precum New York, Hong Kong şi Singapore. El a spus că Marea Britanie nu va bloca iniţiativa celor 11 ţări, dar a subliniat incertitudinile legate de tipul produselor financiare vizate şi impactul asupra finanţelor publice ale statelor implicate.
Germania se opune ca veniturile generate de această taxă să alimenteze parţial bugetul UE, aşa cum propune Franţa.
În UE există și ţări care sunt total împotriva acestei taxe, precum Olanda.