Unor români li se vor mări pensiiile în 2025. Care este categoria pensionarilor care vor primi mai mulți bani

Unor români li se vor mări pensiiile în 2025. Care este categoria pensionarilor care vor primi mai mulți bani
Sursa foto: Facebook / @Compania Naţională Poşta Română

Vești bune pentru pensionari. În jur de 1.000.000 de pensionari vor primi o mărire a venitului anul viitor, asta după ce prima recalculare s-a încheiat în data de 1 septembrie, iar a doua recalculare a început în 2 septembrie.

Ce pensionari vor primi mai mulți bani

În urma primei recalculări, 3.900.000 de pensionari au primit, în medie, cu 650 de lei în plus, iar ceilalți nu au primit niciun ban în plus, conform Cancan.

Recalcularea din 2 septembrie a vizat pensionarii care s-au retras din activitate înaintea anului 2001, iar aceștia trebuie să ducă, până la 1 martie 2025, la Casa de Pensii câteva documente care să dovedească existența unor venituri suplimentare ocazionale.

„Suntem în procesul de primire a adeverințelor. O mare parte din pensionari au deja aceste adeverințe. Aceste adeverințe cu caracter nepermanent, atunci nu le-am luat în calcul acum da. Noi am creat acest drept. Dacă s-a contribuit la buget trebuie luate în calcul.

Vom avea încă o recalculare, cea mica, sub 1.000.000. Avem termen 6 luni de zile să facem această recalculare cu aceste adeverințe. Trebuie să recalculam din oficiu, avem acesta obligație legală. Noi am identificat cele ce sunt deja la dosar, pe fiecare pensionar în parte. Cei care doresc să completeze cu alte adeverințe sunt bineveniți la casele teritoriale de pensii”, a declarat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Documentele necesare

Adeverința ar trebui adusă de către românii care au lucrat în domenii precum minerit, metalurgie, siderurgie, construcții, industria auto sau alte domenii grele. Documentul trebuie să arate ce beneficia au primit, dacă au luat prime sau sporuri de noapte, de sărbători, pentru condiții de izolare, muncă grea, vacanțe, activitatea în weekend sau lucrul în condiții speciale.

Pe baza acestor adeverințe se va efectua o nouă recalculare a pensiei, iar românii aflați în această situație vor primi mai mulți bani după 1 martie 2025.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`