Uniunea Europeană alocă 150 de milioane de euro pentru livrarea de produse medicale esenţiale

Publicat: 18 09. 2020, 17:03
Sursa Foto: Arhivă B1.ro

Uniunea Europeană (UE) oferă un ajutor financiar în valoare totală de 150 milioane euro unui număr de 18 state membre şi Marii Britanii pentru a acoperi cheltuielile legate de livrarea în Europa de produse medicale esenţiale, prin intermediul instrumentului dedicat sprijinului de urgenţă, transmite Agerpres.

Anunțul a fost făcut deExecutivul comunitar, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ajutor de urgență de la Uniunea Europeană

De menționat este că prin Instrumentul dedicat sprijinului de urgenţă se pot transporta atât echipamente medicale, personal medical, cât şi pacienţi.

”Sprijinim în continuare statele membre ale UE pentru a fi mai bine pregătite să facă faţă pandemiei de coronavirus. Am finanţat livrarea de materiale medicale esenţiale în întreaga UE. Produsele au fost livrate în zonele care au avut cea mai mare nevoie de ele şi au stimulat eforturile naţionale de salvare a vieţilor omeneşti şi de asigurare a unei mai bune dotări a spitalelor şi a lucrătorilor din domeniul medical”, a afirmat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Banii fac parte din suma de 220 de milioane euro pusă la dispoziţie în pentru a acoperi cheltuielile legate de livrarea de articole medicale acolo unde este cel mai mult nevoie de ele, prin finanţarea transporturilor de ajutoare şi de articole de primă necesitate în statele membre ale UE.

Instrumentul dedicat sprijinului de urgenţă face parte dintr-un program de asistenţă oferită de Uniunea Europeană, alături de mecanismul de protecţie civilă, inclusiv rescEU, de procedurile comune de achiziţii publice şi de Iniţiativa pentru investiţii ca reacţie la coronavirus, care vin în completarea eforturilor depuse de statele membre la nivel naţional.

Bugetul este componenta de finanţare a Foii europene de parcurs pentru ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus de tip SARS-CoV-2, contribuind la atenuarea consecinţelor imediate ale crizeiepidemice şi anticipând nevoile legate de ieşirea din criză şi de redresare.

2,7 miliarde de euro din bugetul UE pentru sprijinirea sectorului medical din UE

Bugetul Instrumentului dedicat sprijinului de urgenţă este de 2,7 miliarde euro. Acesta a fost conceput pentru a se răspunde nevoilor într-un mod strategic şi coordonat la nivel european.

Reamintim faptul că în luna aprilie, Comisia Europeanăa propus activarea Instrumentului pentru sprijin de urgență al Uniunii Europene, pentru a sprijini în mod direct sistemele de sănătate din țările UE în lupta lor împotriva epidemiei de Covid-19.

Consiliul și-a dat rapid acordul, astfel încât instrumentul de 2,7 miliarde de euro să înceapă să ofere imediat sprijin direct acolo unde este cel mai necesar. Instrumentul va fi utilizat împreună cu alte instrumente ale UE, precum rezerva de produse farmaceutice și consumabile medicale rescEU, de exemplu, care s-amajoratîn paralel cu încă 300 de milioane de euro față de alocarea propusă inițial de 80 de milioane de euro.

În primă fază, Instrumentul pentru sprijin de urgență destinat sectorului medical a contribuit la finanțarea nevoilor urgente de aprovizionare cu produse medicale, precum măștile și ventilatoarele, a transportului de echipamente medicale și de pacienți în regiunile transfrontaliere, a recrutării de personal medical suplimentar care să poată fi trimis în zonele cele mai grav afectate din întreaga Uniune, precum și a construirii de spitale de campanie mobile.