Unii români şi-au scăzut chiar şi cu 300 de lei rata la bancă. Care este trucul pe care l-au folosit și ce avertizează specialiștii
Creșterea indicelui ROBOR în ulimul an i-a făcut pe mulți români să treacă la IRCC. Analiștii economici avertizează însă că această opțiune nu mai este la feld e avantajoasă.
În prezent, ROBOR a ajuns la 6,84% și IRCC la până în 6%, iar creșteri de rate sunt la ambele în acest an, de la 500 de lei pe partea de ROBOR, până la aproape 700-800 de lei pe partea de IRCC.
” Acum diferența nu mai este așa mare, doar de un punct procentual, însă se va menține. Cel puțin până la în septembrie știm că IRCC-ul va fi sub 6%.
Este acum 5,98% de la 1 aprilie, iar de la 1 iulie până la 1 octombrie va fi 5,93%, în ușoară scădere”, a explicat Irina Chițu, director finzoom.ro, pentru Antena 3 CNN.
Spre exemplu, la o rată de 2.258 de lei acum, la ROBOR, dacă se face trecerea la IRCC, rata ajunge la 2.098 de lei, însă nu se mai poate face apoi trecerea la ROBOR.
Clienții care au trecut la IRCC, nemulțumiți
Clienții care au luat un credit cu dobândă variabilă după mai 2019 au observat cum indicele IRCC a crescut, ceea ce a dus la majorarea ratelor. Estimările pentru perioada următoare nu sunt bune, iar din aprilie, se preconizează că IRCC va urca aproape de nivelul de 6%.
Asta înseamnă că din trimestrul următor, ratele vor crește cu o diferență de 50 de lei față de ratele din perioada ianuarie-martie pentru același credit. Acest lucru se datorează faptului că IRCC este actualizat trimestrial în funcție de tranzacțiile dintre bănci din ultimele șase luni.