Unii economiști germani vor ca Grecia să părăsească zona euro

Unii economiști germani vor ca Grecia să părăsească zona euro
Foto: nytimes.com

Unii economiști de renume și comentatori, în deosebi din Germania susțin că Grecia ar trebui să părăsească zona euro atât pentru binele propriu, cât și pentru binele Europei. De asemenea, același lucru ar trebui să facă și Portugalia și chiar Italia, notează The New York Times

“Este mai bine pentru toți cei implicați, în special Grecia, dacă țara va părăsi zona euro temporar”, a declarat președintle Insitutului Ifo, Hans-Werner Sinn.

Noi fonduri acordate Greciei nu vor face decât să descurajeze țara să-și restructureze economia, împingând în același timp Europa către o așa-numită uniune de transfer, unde economiile mai puternice le susțin pe cele mai slabe, susțin specialiștii.

În legislația Uniunii Europene nu există nicio prevedere pentru eliminarea din zona euro a unei țări membre. Grecia ar trebui să se retragă în mod voluntar, dar dacă nu va mai primi ajutor, aceasta nu prea ar mai avea de ales.

Economiștii europeni din afara Germaniei sunt de părere că a pune presiune asupra unei țări astfel încât aceasta să părăsească zona euro este considerată în general iresponsabilă și crudă. Băncile grecești ar intra în faliment, țara ar intra în incapacitate de plată a datoriilor și nu ar dispune de o monedă credibilă cu care să achiziționeze bunuri esențiale.

Mai mult, economiștii cred că întreaga zonă euro ar avea de suferit, în condițiile în care investitorii s-ar teme de dezintegrarea uniunii monetare și poate a Uniunii Europene cu totul.

Însă, în Germania, ținând cont de inflație și susținând că fiecare stat trebuie să suporte consecințeel propriilor acțiuni, ideea că Grecia ar trebui să plece câștigă tot mai mult teren, chiar și în cercurile de elită.

Consilierii economici ai guvernului german sunt extrem de îngrijorați în privința măsurilor luate pentru salvarea euro. Mulți au privit decizia cancelarului german Angela Merkel de a permite fondului de salvare a zonei euro să cumpere obligațiunile statelor vulnerabile drept un pas către o uniune de transfer.

Mai îngrijorătoare, pentru consilierii economici, a fost decizia Băncii Centrale Europene a achiziționa obligațiuni italiene și spaniole, acțiune considerată a echivala cu o eroziune periculoasă a independenței băncii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`