Ungaria și România, cele mai mari rate ale inflației din UE
Ungaria (12,2%) și România (9,2%) erau țările UE cu cele mai mari rate ale inflației în septembrie, arată datele prezentate miercuri de Eurostat.
Cum a evoluat rata inflației în România și alte state UE
Rata anuală a inflației a scăzut în România și în alte 20 de state UE în septembrie față de august. La nivelul UE, s-a redus la 4,9% de la 5,9%.
Cele mai mici rate ale inflației au fost înregistrate în Țările de Jos (inflație anuală negativă de 0,3%), Danemarca și Belgia (0,7%).
Institutul Național de Statistică spunea că în România rata anuală a inflației a scăzut la 8,8%, de la 9,4% în august, cu scumpiri de peste 10% la mărfurile alimentare, de 6,68% la cele nealimentare, respectiv de 12,1% la servicii, potrivit Agerpres.
La începutul lunii octombrie, Banca Națională a României estima că rata anuală a inflației va continua să scadă în ultima parte a anului, în principal sub influența efectelor de bază și a corecțiilor descendente ale cotațiilor unor mărfuri, precum și în condițiile recoltei bogate pe plan intern și ale plafonării temporare a adaosului comercial la alimente de bază.
În zona euro, rata anuală a inflației era la 4,3% în septembrie, față de 5,2% în august, arată Eurostat.
Cea mai mare contribuție la inflația din zona euro a venit din zona serviciilor, alimentelor, alcoolului, tutunului, bunurilor industriale din afara sectorului energetic, respectiv din zona energiei.