Ungaria şi Cehia ar putea refuza să participe la noul tratat fiscal al UE
Premierii Ungariei şi Cehiei au afirmat că ţările lor nu vor face parte din noul tratat fiscal al Uniunii Europene dacă vor trebui să renunţe la politicile independente în privinţa taxelor şi impozitelor.
Declaraţiile făcute de şefii celor două guverne ar putea accentua temerile investitorilor că această criză economică s-ar putea adânci în ciuda pactului fiscal convenit la summit-ul de la Bruxelles de săptămâna trecută.
Prim-miniştrii Ungariei şi Cehiei au afirmat că nu vor lua o decizie definitivă în privinţa statutului ţărilor lor decât după ce Parlamentul va hotârî în această privinţă.
„În ceea ce priveşte zona euro, poziţia noastră nu trebuie să surprindă pe nimeni. Ca şi Ungaria, avem un interes puternic în stabilitatea zonei euro„, a afirmat premierul ceh.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că ţara sa nu va face parte din niciun acord care înseamnă mai multe taxe pe spinarea cetăţenilor.
„Ceea ce ştim sigur din punctul de vedere al Ungariei este că nu dorim să facem parte din niciun acord care presupune paşi înainte spre armonizarea sistemului de taxe„, a spus șeful guvernului ungar.
Acordul privind realizarea unui pact fiscal comun cu 23 de state ale Uniunii Europene a fost încheiat la summit-ul de săptămâna trecută de la Bruxelles fără participarea Marii Britanii.
Refuzul premierului Cameron privind modificarea Tratatului de la Lisabona a atras ironia preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Liderul de la Elysees l-a caracterizat pe şeful cabinetului din Downing Street ca fiind un băieţaş încăpăţânat.
„Cameron s-a comportat ca un băieţaş încăpăţânat, cu o singură obsesie: protejarea City-ului, care vrea să continue să existe precum un centru off-shore. Niciun alt stat nu l-a sprijinit. Este semnul unei înfrângeri politice”, a declarat Sarkozy, citat de publicaţia „Le Canard Enchaîné”.