Ungaria își sporește implicarea economică în România: Guvernul de la Budapesta anunță investiții de 300 de milioane de euro în agricultura Ţinutului Secuiesc şi cea transilvană

Ungaria își sporește implicarea economică în România: Guvernul de la Budapesta anunță investiții de 300 de milioane de euro în agricultura Ţinutului Secuiesc şi cea transilvană
Foto: Tinutul Secuiesc / Facebook

Ungaria continuă să se implice economic pentru sprijinirea fermierilor din Ținutul Secuiesc, regiune locuită preponderent de maghiari.

Levente Magyar, secretar de stat responsabil de relaţia cu Parlamentul din cadrul Ministerului ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, a anunțat sâmbătă, la Dumbrăvioara, judeţul Mureş, demararea unui nou capitol al Programului de Dezvoltare Economică în Transilvania, finanţat de statul ungar, informează agenția de știri MTI.

La deschiderea Târgului şi expoziţiei “AGROmania”, secretarul de stat a anunţat că Fundaţia Pro Economica, ce derulează programul de dezvoltare economică în Transilvania, va anunţa în zilele următoare programul de subvenţii nerambursabile de minimis destinate Ţinutului Secuiesc, prin care va fi creată cea mai mare investiţie agricolă concentrată din regiune, precizează sursa citată.

“Cu sprijinul Ungariei, prin contribuţie proprie şi cu eventuale credite, cu toate acestea împreună, există toate şansele ca, în următorii doi ani, să se realizeze investiţii în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro în agricultura Ţinutului Secuiesc şi cea transilvană. Acest lucru poate schimba această regiune”, a declarat Levente Magyar.

Oficialul ungar a precizat că fermierii care trăiesc din agricultură pot aplica pentru subvenţii nerambursabile în valoare de maxim 15.000 de euro pentru achiziţionarea de animale de reproducţie, amenajare de plantaţii şi achiziţionarea de echipamente.

El a adăugat că acest program este cuplat cu programul de investiţii mari destinate Ţinutului Secuiesc, anunţat la sfârşitul anului trecut, în cadrul căruia vor fi construite în regiune mai multe zeci de întreprinderi agricole de prelucrare.

Liderul UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că, în următorii ani, accentul se va pune pe concurenţă, pe concurenţa agricolă.

În opinia sa, în această competiţie nu este nevoie să-l învingă unul pe celălalt, ci părţile trebuie să colaboreze ca fiecare să-şi realizeze planurile, ceea ce este posibil.

Kelemen Hunor a mai susținut că programul de dezvoltare economică creează noi locuri de muncă, creşte competitivitatea producătorilor şi prin aceasta se poate ajunge pe acele pieţe unde produsele realizate pot fi vândute.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`