Ungaria: Băncile ar putea fi forțate să schimbe clauzele contractuale în favoarea îndatoratului

Ungaria: Băncile ar putea fi forțate să schimbe clauzele contractuale în favoarea îndatoratului

Curtea Europeană de Justiție judecă cazul unui cuplu maghiar care a acționat în justiție sistemul prin care băncile speculează fluctuațiile cursului de schimb în calcularea ratelor ipotecare în valută. Mai mult, Curtea apreciază că legislația UE le permite instanțelor din Ungaria să forţeze băncile să înlocuiască clauzele din contractele de creditare în monedă străină considerate abuzive faţă de clienţi.

Cazul cuplului maghiar vine după ce Guvernul a anunțat că se pregătește să elimine de pe piață creditele imobiliare în valută.

Un caz silimar este și Croația, unde o instanţă de judecată a hotărât că opt bănci şi-au înşelat clienţii când le-au vândut credite ipotecare în franci elveţieni deoarece nu au precizat clar în contracte că dobânda variabilă poate creşte dacă francul se apreciază. Judecătorii croaţi au obligat băncile să transforme creditele în franci în împrumuturi în monedă locală, scrie Ziarul Financiar.
De asemenea, instanţa croată a obligat băncile, toate străine şi reprezentând 80% din industria bancară croată, să convertească dobânda variabilă în dobândă fixă la nivelul la care erau când contractul a fost semnat. Mai exact, judecătorul a decis că băncile nu şi-au avertizat clienţii în privinţa fluctuaţiilor cursului de schimb şi că, având în vedere condiţiile macroeconomice din perioada acordării creditelor, cei împrumutaţi ar fi trebui atenţionaţi că francul elveţian s-ar fi putut aprecia ducând ratele la niveluri nesustenabile, scrie Financial Times.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`