Valul scumpirilor la carburanți s-a suprapus peste sezonul turistic estival. Prin urmare, românii se așteaptă în acest context să plătească mai mult pentru a ajunge în destinațiile mult dorite.
Cei care plănuiesc să plece în vacanță trebuie să știe că există țări unde motorina și benzina sunt mai scumpe decât în România, dar și țări unde achiziționarea de combustibil este mai avantajoasă.
În România prețul unui litru de benzină a ajuns în jurul valorii de 1 euro și 74 de cenți, iar cel de motorină – 1 euro și 84 de cenți, adică 8 lei și 61 de bani, respectiv 9 lei și 10 bani, potrivit digi24.ro.
Prețul unui litru de benzină este mult mai mare în Grecia, unde a ajuns la 2 euro și 40 de cenți, iar motorina este peste 2 euro litrul.
Cei care merg cu mașina în Grecia vor scoate din buzunar 120 de euro pentru un plin, adică în plus cu 33 de euro față de un plin făcut în România.
Pe de altă parte, în Serbia și Bulgaria prețurile sunt mult mai mici. În Bulgaria, litrul de carburant este în jur de 1,65 euro – 1,69 euro. Astfel, față de Grecia faceți o economie de aproape 38 de euro. În Serbia benzina este 1,68 euro, iar motorina 1,78 euro.
Cele mai mici prețuri sunt într-o altă destinație preferată de români: Turcia. Acolo, un litru de benzină este 1,53 euro, iar motorina nu este mai mult de 1,55 euro.
Prețul benzinei ar continua să crească în lunile următoare în România, atrag atenția specialiștii. Cauza pentru explozia prețului la pompă este dată d eprelungirea războiului din Ucraina și pe fondul lipsei unor stocuri minime de ţiţei sau produse petroliere.
Pe cale de consecință lanțurile de aprovizionare rămân blocate, fapt care se va reflecta și în benzinării. Luna iunie ar putea aduce creşteri la pompă de până la 40 de bani pe litrul de motorină şi benzină. Și asta ca efect al sancțiunilor impuse asupra petrolului rusesc, potrivit specialistului în pieţe internaţionale Claudiu Cazacu.
„Într-un scenariu de bază, am putea vedea creșteri ale prețurilor carburanților cu aproximativ 35-40 de bani pe litru în perioada următoare – pe parcursul lunii viitoare, cam așa vedem în momentul de față. Într-un orizont mai lung, cred că sunt posibile aprecieri încă și mai mari decât acestea”, afirmă Claudiu Cazacu.