Un oficial european atacă strategia lui Merkel. Sarkozy anunță măsuri comune pentru modificarea tratatelor UE
Propunerea cancelarului german Angela Merkel de revizuire a unor tratate europene în vederea unei discipline economice mai riguroase este contestată de primarul Luxemburgului, Jean Asselborn, relatează Mediafax.
Asselborn consideră că aceste modificări pun în pericol chiar Uniunea Europeană, care astfel ar risca să se destrame. De asemena, el a caracterizat ca ”nerealiste” pretențiile cancelarului și cere o clarificare a acetora. Asselborn a făcut și o aluzie la faptul că Merkel ar urmări niște scopuri politice interne.
„Dragă doamnă cancelar, există un obiectiv european în lansarea unei dezbateri asupra unor schimbări semnificative ale tratatelor în mijlocul a ceea ce poate fi cea mai dificilă etapă în căutarea stabilităţii în zona euro?” „Dacă urmăriţi un scop politic intern, aţi face bine să clarificaţi”, a adăugat acesta.
În același sens, președintele francez Nicolas Sarkozy a anunțat că în următoarele zile Franța și Germania vor veni cu „propuneri comune pentru modificarea tratatelor Uniunii Europene”. Pachetul de măsuri ar urma să fie prezentat oficialilor europeni la summit-ul din 9 decembrie, anunță AFP.
Unii aliați ai Uniunii avertizează că alcătuirea și implementarea unor schimbări este un proces prea lung, chiar imposibil din punct de vedere politic în contextul în care există opoziție din partea unor regimuri politice aflate sub presiune sau mai ”eurosceptice” (ca cel din Marea Britanie).
Pe de altă parte, Franţa, Germania şi Italia sunt de acord să respecte independenţa Băncii Centrale Europene şi se vor abţine să facă solicitări „pozitive sau negative” acestei instituţii, a adăugat Nicolas Sarkozy.
„Am stabilit toţi trei că, pentru respectarea independenţei acestei instituţii, trebuie să ne abţinem să adresăm solicitări pozitive sau negative BCE”, a subliniat preşedintele Franţei, în timp ce cancelarul Angela Merkel a declarat că modificarea tratatelor UE nu va afecta BCE.
Cancelarul german a refuzat ca BCE să dobândească un rol mai important pe piețele financiare sau ca statele să accepte introducerea euro-obligaţiunilor pentru a rezolva criza.