Actuala guvernare nu se limitează doar la bulversarea statului de drept și a economiei, prin modificările aduse legilor justiției și, respectiv, Codului Fiscal. Mai nou, guvernanții propun noi reguli pentru vânzarea terenurile agricole.
Astfe, potrivit unui proiect legislativ pregătit de actuala putere, ordinea de preempțiune la cumpărarea terenurilor agricole va fi schimbată, urmând să fie modificate și condițiile de achiziționare a acestora în cazul tuturor cumpărătorilor. Noile reguli, care pot intra în vigoare chiar din acest an, introduc interdicția înstrăinării acestor terenuri pe o durată mai mare, informează Profit.ro.
Prin Legea 17/2014 a fost stabilit că înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale.
Acum, proiectul de lege elaborat de actuala Putere modifică această ordine de preempțiune astfel:
– coproprietari și rude până la gradul I;
– arendași;
– statul român, prin Agenția Domeniilor Statului;
– proprietari de terenuri agricole vecini.
Proiectul de act normativ stabilește, de asemenea, o serie de condiții cumulative la cumpărarea terenurilor agricole de către persoane fizice sau firme, în cazul în care nu este exercitat dreptul de preempțiune.
Persoanele fizice vor trebui:
– să aibă reședința sau domiciliul, pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare;
– să desfășoare activității agricole pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare cu cel puțin 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare a terenului.
De aceste condiții vor fi scutiți însă tinerii fermieri.
Pentru persoane juridice, condițiile prevăzute sunt următoarele:
– sediul social sau sediul secundar să fie înregistrat pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare;
– desfășurarea de activitate agricolă pe raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare, cu minimum 5 ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare a terenului;
– veniturile obținute din activități agricole să reprezinte minimum 75% din totalul veniturilor pe ultimii 3 ani.
Potrivit proiectului, este prevăzut și un termen de 15 ani în care terenurile cumpărate nu vor putea fi revândute, iar în acest caz vor fi achiziționate numai de către statul român, prin Agenția Domeniilor Statului.