Numeroși specialiști au anunțat că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea duce la un exod al companiilor și a locurilor de muncă din regat. Firme importante precum Vodafone, easyJet sau bănci cunoscute au lăsat de înțeles că își vor muta o parte din operațiuni sau chiar cartierele generale în alte țări, unele chiar din UE.
Aceste afaceri importante ar putea însă beneficia de pe urma Brexit-ului, primind oferte atât din partea Marii Britanii, cât și din alte țări membre UE, și alegând pe cea mai avantajoasă dintre ele.
În același fel Marea Britanie poate deveni un paradis fiscal după finalizarea negocierilor de părăsire a Uniunii Europene, sau la fel de bine poate încerca să facă rost de bani prin impunerea de suprataxe în domenii precum cel bancar sau retail.
Cele mai râvnite afaceri sunt cele din City of London, cele care au beneficiat de cele mai bune reforme ale guvernelor britanice. Printre acestea sunt, conform ZF, sunt operaţiunile de clearing pentru derivatele denominate în euro (casele de clearing sunt intermediari care pot juca atât rol de vânzător, cât şi de cumpărător, fluidizând pieţele).
Un exemplu de încercare de atragere a acestor business-uri e discursul lui Francois Hollande care a spus miercuri că trebuie ca operațiunile de clearing să rămână intr-o țară din zona euro, și speră că aceasta să fie Franța.
În Londra au loc 70% din operaţiunile de clearing pentru derivatele denominate în euro, în timp ce Parisul are o cotă pe această piaţă de doar 11% (acestea sunt cele mai recente date, ale Băncii Reglementelor Internaţionale, şi privesc anul 2013). Oficialii germani au reacțional la aflarea veștii afirmând că Parisul visează dacă crede că poate fi mai bun decât Frankfurt-ul, casa Băncii Centrale Europene şi a operaţiunilor Eurex ale Deutsche Boerse. Ei ar mai vrea, desigur, şi ca entitatea care se va forma prin fuziunea Deutsche Boerse şi London Stock Exchange (dacă va mai fi o fuziune) să aibă sediul în Germania, şi nu la Londra. "Se pare că Hollande confundă dorinţele cu realitatea spunând că piaţa se va muta la Paris“, a declarat Michael Fuchs, vicepreşedintele Uniunii Creştin Democrate, partidul cancelarului Angela Merkel. "La fel de bine s-ar putea muta la Frankfurt“ a mai completat acesta.
Acesta este doar un exemplu dintre numeroasele bătăile ce se duc între țările europene pentru atragere a mediului de business și a afacerilor și companiilor ce pot ieși de pe piața britanică odata cu părăsirea Uniunii Europene.