Politica Guvernului Marcel Ciolacu de a asigura o creștere economică sustenabilă prin programe de investiții masive și prin susținerea firmelor locale aduce noi rezultate pozitive pentru români.Datele publicate de INS arată că prețurile producției industriale în luna martie au scăzut cu 1,8% față de luna februarie 2024 și cu 7,9% față de cele în registrate în aceeași perioadă a anului anterior.
Scăderea este extrem importantă pentru toți românii pentru că variațiile prețurilor cu care sunt fabricate produsele în România ajung, în majoritatea cazurilor, să fie reflectate de prețurile acelorași produse la raft, în marile magazine.
Între aceste prețuri de producție și inflație există o legătură directă, chiar dacă variațiile din industrie nu sunt imediat resimțite de populație. Astfel, între inflație și prețurile producției industriale, există o legătură directă. Dacă prețurile de producție scad, atunci românii va trebui să scoată mai puțini bani din buzunare atunci când cumpără produsele de la supermarket.
Plafonarea prețurilor și susținerea producției locale, ancorele scăderii inflației
Încă de la intrarea la guvernare, PSD a protejat românii prin politica de plafonare a prețurilor la produsele de bază, măsură ce a fost recent extinsă până la sfârșitul anului 2024.Aceste produse provin cu precădere din producția locală, iar o scădere a prețurilor cu care sunt fabricate aduce și o scădere a prețurilor la raft, în magazine. Astfel, mai ales românii cu venituri mici beneficiază de o dublă protecție: prin plafonare și prin susținera firmelor locale de a produce mai ieftin.
Potrivit INS, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 2,52% în martie, faţă de februarie 2024, respectiv 10,93% în comparaţie cu luna martie a anului anterior.
Firmele românești au competitivitate în creștere pe piața externă
În ceea ce priveşte piaţa externă (produsele pentru export), în martie faţă de februarie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,15%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 0,53%.
Se observă astfel că firmele românești au beneficiat de creștere foarte redusă a prețurilor de producție, ceea ce asigură o mai bună competitivitate pe piețele externe.
Pentru comparație, în 2022, România înregistra o creștere a prețurilor de producție de aproape 45%, cea mai mare din întreaga Uniune Europeană, conform datelelor Eurostat. În anul următor, indicele a intrat în teritoriu negativ în mai multe state europene, media din blocul comunitar fiind o scădere ușoară de 1,3%. Anul trecut prețurile din România au înregistrat o creștere de 5,2%.
Material susținut de PSD