În fiecare an, în jurul datei de 4 martie, autoritățile române își amintesc de dezastrul provocat de cutremurul din 1977. Se promit consolidări ale clădirilor încadrate în calsa de risc seismic I, dar, ca de fiecare dată, proiectele se poticnesc în birocrație.
Marți, Guvernul Grindeanu a anunțat că locuitorii care nu se vor muta de bunăvoie din locuințele "cu bulină" vor fi evacuați silit. (Detalii AICI)
Specialiștii atrag, însă, atenția că un cutremur de amploarea celui din 1977 ar provoca pagube estimate la 6 miliarde euro la nivelul întregii ţări, în condițiile în care nu se cunoaşte capacitatea reală a asigurătorilor de a acoperi plata daunelor în acest caz.
În aceste condiții, locuinţele asigurate obligatoriu de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) ar suferi daune estimate la 775 milioane de euro, potrivit declaraţiilor specialiştilor din cadrul unei conferinţe organizate marţi de PAID, transmite news.ro.
Contrazicându-i pe unii seismologi, directorul PAID a declarat că un eveniment ca cel din 1977, statistic, are loc o dată la 170 de ani, potrivit unui model de evaluare.
Doar 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinţe din România au asigurare obligatorie, menționează un responsabil al secţiunii de asigurări de bunuri şi proprietăţi în cadrul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Aurel Badea.