Mitul dublului standard alimentar, desfiinţat de Comisia Europeană: Doar 9% dintre produse sunt cu ambalaj similar, dar compoziție diferită

Mitul dublului standard alimentar, desfiinţat de Comisia Europeană: Doar 9% dintre produse sunt cu ambalaj similar, dar compoziție diferită
Foto: pixabay.com

Uniunea Europeană a analizat mai multe produse alimentare, pentru a vedea dacă există într-adevăr un dublu standard privind comercializarea lor în estul și vestul blocului comunitar. Rezultatele au arătat că, în „marea majoritate a cazurilor, compoziția corespundea modului în care erau prezentate produsele”, iar în 9% din cazuri produsele erau prezentate ca fiind aceleași în întreaga UE, dar aveau în realitate o compoziție diferită, informează startupcafe.ro.

Studiul a evaluat 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre. Acest eșantion nu este, însă, reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piața UE.

În raportul public nu apar și produse din România, asta deși guvernanții de la București au acuzat de mai multe ori că în România, precum și în alte state din est ajung alimente de o calitate inferioară celor comercializate în vest. De altfel, asta a fost una dintre principalele teme de campanie ale PSD.

Studiul a constatat că:

  • În marea majoritate a cazurilor, compoziția corespundea modului în care erau prezentate produsele: 23% din produse aveau partea din față a ambalajului și compoziția identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părții din față a ambalajului, faptul că în diferite țări ale UE compoziția lor era diferită.
  • 9% din produsele prezentate ca fiind aceleași în întreaga UE aveau în realitate o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era identică, dar compoziția produselor era diferită.
  • Alte 22% din produse erau prezentate în mod similar, dar aveau o compoziție diferită: partea din față a ambalajului era similară, însă compoziția produselor era diferită.
  • Utilizarea aceluiași ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziție diferită nu urmărește un model geografic consecvent. De asemenea, diferența de compoziție a produselor testate nu constituie neapărat o diferență în ceea ce privește calitatea produsului.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`