Guvernele din Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unei scindări a pieței energetice, în condițiile în care reducerile Rusiei la livrările de gaze naturale testează unitatea blocului ca răspuns la războiul din Ucraina.
O creștere a întreruperilor în aprovizionarea cu gaze naturale ca urmare a sancțiunilor UE împotriva Rusiei determină țările membre să intensifice pregătirile pentru iarnă, în timp ce încearcă să refacă stocurile epuizate.
Potrivit diplomaților, miniștrii energiei din UE vor discuta despre pregătirea pentru riscuri în cadrul unei reuniuni care are loc luni, la Luxemburg. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a avertizat cu privire la o posibilă penurie de gaze în țară și a făcut apel la solidaritatea europeană.
Rezervele suficiente sunt esențiale pentru a trece peste vârfurile de cerere de încălzire și iluminat din timpul iernii. De asemenea, acestea acționează ca un tampon care permite circulația transfrontalieră a gazului în cadrul UE pentru a se asigura că toate țările membre au suficiente rezerve. Țările se pot ajuta reciproc în caz de escaladare a crizei.
„Principalul risc care se profilează pentru Europa este fragmentarea pieței sale energetice în cazul unei întreruperi totale a fluxurilor rusești, adică o situație în care țările reacționează prin închiderea granițelor pieței energetice”, a declarat Simone Tagliapietra, cercetător la Bruegel, un think tank din Bruxelles, citată de Bloomberg.
Comisia Europeană a cerut deja statelor membre să își actualizeze planurile de urgență. În luna iulie, aceasta intenționează să prezinte o propunere privind modul în care UE ar putea reduce cererea.
„Există amenințarea unui scenariu în care gazul ar trebui să fie raționalizat”, a declarat Habeck înainte de reuniune.
„O criză de aprovizionare într-un stat membru va duce la o criză economică în altul.”
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat luni că blocul comunitar trebuie să reducă cererea cu prioritate, deoarece nu există suficient gaz la nivel global pentru a înlocui complet fluxurile rusești în cazul în care președintele Vladimir Putin va opta pentru o întrerupere totală.
Reducerea livrărilor rusești a afectat 12 state membre și a determinat Germania să ridice săptămâna trecută nivelul de alertă privind riscurile legate de gaz la al doilea cel mai ridicat nivel de „alarmă”.
Riscurile unor reduceri și mai mari ale aprovizionării sunt în creștere, deoarece conducta rusă Nord Stream către Germania, care funcționează deja la doar 40% din capacitate, va fi închisă pentru întreținere timp de 10 zile luna viitoare. Prețul de referință al gazelor în Europa au crescut cu 9,1% săptămâna trecută.
Avertismentele liderilor europeni s-au înmulțit săptămâna trecută. Habeck a declarat că nu poate fi sigur că Rusia va relua transporturile după ce lucrările la Nord Stream vor fi finalizate. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut apel la o abordare unitară, afirmând că discuțiile la nivelul UE au început deja.
„Nu fiecare țară poate acționa de una singură”, a declarat el vineri, după un summit al UE, adăugând că „pe piețele interconectate avem obligația de a lucra împreună și de a ne coordona”.