UE se aşteaptă la o nouă reducere a livrărilor de gaze ruseşti
Statele UE se aşteaptă la o nouă reducere a livrărilor de gaze ruseşti, motiv pentru care pregătesc un plan pentru reducerea cererii, a anunțat comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson.
UE se așteaptă la noi întreruperi de gaze rusești
Acesta a declarat luni că este probabilă o ”întrerupere gravă” a aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene din Rusia.
”De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, ştim că este posibilă o perturbare foarte serioasă, iar acum pare probabilă. Am făcut o muncă foarte importantă pentru a fi pregătiţi pentru asta. Dar acum este momentul să o intensificăm”, a declarat Kadri Simson, potrivit Reuters.
Comisia Europeană va prezenta luna viitoare un plan pentru ca ţările UE să îşi coordoneze pregătirile pentru noi şocuri de gaze, deoarece Rusia a tăiat sau redus deja livrările pentru 12 din cele 27 de state membre ale blocului.
Planul UE va identifica măsuri pentru reducerea cererii de gaze şi va identifica sectoarele critice în care reducerea cererii de gaze ar putea perturba lanţurile de aprovizionare, a spus Simson.
Stocurile combinate de gaze ale ţărilor UE sunt pline în proporţie de aproape 57%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe. Cu toate acestea, nivelurile de umplere variază de la o ţară la alta, depozitele din Germania fiind umplute în proporţie de 57%, faţă de 97% în Polonia şi 39% în Ungaria.
UE face planuri pentru o viață fără gaz rusesc. Urmează „o iarnă grea”
Liderii UE au avertizat vineri că energia ieftină „a dispărut” și au decis să grăbească pregătirile pentru noi reduceri ale importurilor din Rusia, acuzând-o pe aceasta că utilizează gazul ca pe o armă.
„Inflația este o preocupare majoră pentru noi toți”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, la conferința de presă susținută la încheierea summitului UE. „Războiul de agresiune al Rusiei împinge în sus prețul alimentelor, al energiei și al materiilor prime”, a spus el.
„Lucrăm la diferite modele, nu doar pentru a analiza cum să reducem prețurile la energie sau la electricitate, ci și pentru a analiza configurația pieței, cu întrebarea: este cea pe care o avem în prezent potrivită pentru scopul nostru?”, a arătat șefa Comisiei Europene.